VadeVi
Un viatge en el temps per tastar vins del segle XIX gràcies a Coravin
  • CA

La història d’intriga comença durant la Segona Guerra Mundial. L’origen d’aquest tresor en forma d’ampolles de vi reflecteix la turbulenta història d’Europa en la dècada dels 40. Les ampolles pertanyien a la família Beaufort-Spontins, propietaris des de principis de 1800 del castell de Becov situat a 60km de la frontera amb Alemanya. Van fugir a Àustria al final del conflicte bèl·lic després d’haver amagat els vins al terra de la capella del castell per evitar que les ampolles fossin saquejades.

Temps després, el castell el va prendre Txecoslovàquia i va pertànyer a l’Estat en virtut dels decrets de 1946.

Després d’alguns intents fallits per recuperar mobles i obres d’art, la família va contactar l’any 1984 amb l’empresari dels Estats Units, Danny Douglas que va utilitzar el seu nom en secret per reivindicar la recuperació “d’un objecte desconegut en un lloc desconegut”. Douglas es va oferir a pagar centenars de milers de dòlars per un permís, el que va atraure l’atenció de la policia secreta a l’aleshores encara règim comunista.

Les 133 ampolles classificades

La policia finalment va saber que Becov era el lloc on hi havia amagat el tresor de Douglas i van saber que es tractava d’una remesa d’ampolles de vi del segle XIX.

El tast

Coravin, l’aparell que permet accedir a un vi sense haver d’obrir l’ampolla i que aquest any se suma com a patrocinador dels Premis Vinari, ha estat l’escollit per tastar aquestes 133 ampolles d’entre 1892 i 1899.

La troballa d’aquesta remesa es va produir fa temps, però no ha estat fins ara que els sommeliers Andreas Wickhoff i Jakub Pribyl han pogut saber quin gust té per exemple Chateau d’Yquem vintages de 1892. Per accedir a aquests vins s’ha fet servir el Coravin i van comptar amb la presència del seu fundador i president Greg Lambrecht, que va explicar que aquestes ampolles són les més antigues en les que ha utilitzat el dispositiu.

Segons els sommeliers, el vi conserva l’olor a fruita, l’acidesa i els seus elements més refrescants, un fet insòlit en vins d’aquesta edat.

No està decidit encara què passarà amb aquestes ampolles. Algunes d’elles valorades amb 28.000€.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa