VadeVi
Una de les millors collites, una de les més mal pagades

Unió de Pagesos assegura que aquesta verema ha estat una de les millors dels últims anys tant pel que fa a l’excel·lent qualitat com a la bona graduació del raïm, fruit de la climatologia favorable. Tot i això el preu del raïm ha caigut a nivells dels anys 80. El sindicat denuncia que un quilo de raïm negre s’ha arribat a pagar a 0,15 euros i un de raïm blanc a 0,20. Aquests preus estan molt per sota dels costos de producció, que el sindicat estima en 0’40€/Kg.
[[frase]]
Joan Santó, responsable del sector de la vinya i vi de la Unió de Pagesos, també ha denunciat que hi ha zones que han recollit el raïm i l’han entregat a les bodegues “sense preu”, pràctica que des del sindicat es qualifica com a “abús d’alguns cellers”. Segons el sindicat, encara cal esperar com evoluciona la campanya de comercialització del vi a doll de les cooperatives i cellers que, “en principi, hauria de mantenir, com a mínim, els preus de l’any passat”.

Per a Santó, l’administració té un paper important a “jugar” i pot “condicionar el suport públic a les empreses” perquè comprin el gènere al valor dels “costos de producció, tant de raïm com de vi”.

D’altra banda, Unió de Pagesos segueix alertant del gran excedent de producció acumulat en les darreres campanyes i demana a les autoritats competents que habilitin mesures immediates contra la crisi, com ara l’obertura d’una destil·lació, l’eina de la qual disposa l’Administració per eliminar puntualment la sobreproducció dels cellers de Catalunya. Concretament, demanen una destil·lació de crisi de 3 euros per tal d’eliminar l’excedent de producció de l’any passat.


Josep Marrugat i Joan Santó, responsables del sector de la vinya i el vi d’Unió de Pagesos, durant la roda de premsa de valoració de la verema FOTO: ACN

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa