VadeVi
Una exposició fotogràfica mostra la diversitat i les amenaces de l’agricultura catalana

El Museu d’Història de Catalunya exposa un recorregut fotogràfic sobre la diversitat de l’agricultura catalana i les seves principals amenaces: els preus baixos i el creixement urbanístic irracional. L’exposició, organitzada per Unió de Pagesos, és un recull de fotografies de Mariano Cebolla, Josep M. Coll, Domènec Freixedes, Xavier Jubierre, Javi Martín, Maite Moné, Josep de Moner, Montse Riera, Jordi Rull i Àngel Vilà.

Amb el títol ‘Catalunya terra pagesa’, l’exposició, que podrà veure’s fins al 24 de gener, coincideix amb la celebració del 35 aniversari del sindicat agrari català i il·lustra amb fotografies el procés de collita, els paisatges agrícoles, el treball dels professionals i els perills del sector.

El responsable de comunicació del sindicat, Josep Cabré, ha parlat dels preus baixos que imposen els distribuïdors com una de les principals amenaces pels pagesos. Segons Cabré, aquest any acaba amb els productes agrícoles sota costos de producció a causa de la concentració de les grans marques distribuïdores que acaparen la meitat de la quota del mercat. “Els productors s’arruïnen i els consumidors també amb els alts preus que imposa el monopoli de distribuïdors”, ha explicat.

El sector vinícola no queda exempt d’aquesta problemàtica. De fet, durant aquesta verema el sindicat va mobilitzar centenars de viticultors amb diferents tractorades en protesta per la davallada del preu del raïm i perquè molts cellers havien anunciat que comprarien menys raïm.

La mostra, però, no se centra exclusivament en el sector del vi sinó que abarca els diferents àmbits de l’agricultura i la pagesia. Cabré ha declarat que la finalitat de l’exposició, més enllà de la reivindicació, és donar a conèixer la riquesa de la producció catalana i la dignitat de la professió, sovint menyspreada.

El director del Museu d’Història de Catalunya, Agustí Alcoberro, ha recordat que el sector agrícola suposa al voltant d’un 2% de la població activa catalana i ha declarat que la mostra posa en evidència “el paper clau de la pagesia en el manteniment del país”.


Una de les fotografies de l’exposició “Catalunya terra pagesa” FOTO: JOSEP DE MONER


Una de les fotografies de l’exposició “Catalunya terra pagesa” FOTO: MARIANO CEBOLLA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa