VADEVI.cat ha cercat pels carrers de Barcelona antigues imatges i cartelleria de vins a establiments de la capital de Catalunya. De ben segur que fa uns anys n’hi havia més. Però avui en dia, encara que pugui semblar estrany, se’n troben, i són espectaculars. Li afegeixen, a la tenda de queviures, o al bar, un perfum especial, un pòsit que els ulls agraeixen.

VADEVI.cat n’ha redescobert al carrer de Muntaner, al del Consell de Cent, al de Roger de Llúria, al de Girona i al de la Independència a tocar del de Rosselló. Són records d’altres temps… que cal recordar. Imatges que, en general, formen part de tendes de queviures.

Potser els cartells més coneguts són els de l’establiment Múrria, una tenda amb més de 100 anys d’història, d’estil Modernista. Es va fundar l’any 1898, Se situa a l’Eixample, al carrer de Roger de Llúria. Colmado Múrria és membre de Turisme de Barcelona, junt amb els establiments de més prestigi, integrats en l’eix comercial Shopping Line. Igualment forma part de la Ruta Modernista que l’Ajuntament de la ciutat organitza.

La imatgeria dels vins i caves, com recorda Joan Múrria, és patrimoni de Barcelona. No ha de sorprendre ningú. Fins a quatre de les imatges de les que es pot gaudir són originals. Joan Murria comenta que, ara per ara, disposa de tot el suport moral de l’Ajuntament per a mantenir els cartells, i que té la ferma promesa de rebre ajuts per a aconseguir que aquests elements sobrevisquin al pas dels anys.

Molt més nous són els cartells de l’establiment Queviures Betlem, al carrer del Consell de Cent, fundat el 1892 i on s’hi pot comprar gairebé de tot el que una gola pot agrair, com els entrepans amb trompetes de la mort. Els seus propietaris actuals van adquirir el negoci ara fa uns cinc anys i van pensar que la cartelleria de vins era un bon reclam. Les imatges i els colors que han aportat s’integren perfectament en el paisatge i en l’arquitectura del local.

A la cantonada dels carrer de Muntaner i de Plató hi funciona la cafeteria-snak Mikerinos. Passejant per qualsevols de les voreres només cal aixecar una mica la vista per veure que té quelcom diferent. Es tracta de quatre grans cartells de vins i licors, amb les seves formes i etiquetes històriques. Els seus actuals responsables el gestionen des de fa tres anys i ja es van trobar amb aquestes peces, que agefeixen singularitat a la seva oferta. Expliquen que és un espai centenari, reconvertit de tenda de queviures en cafeteria. Pel que coneixen, alguns dels cartells són originals. En aquest sentit, recorden que l’Ajuntament se’ls va mirar per veure si complien la normativa i els va deixar “in situ” per ser un patrimoni de la ciutat.

Un cas lleugerament diferent és el del Bar Laura, al carrer de la Independència, cantonada amb el de Freser. Per veure l’obra d’art cal entrar a dins. Al fons es veu un gran mirall, amb un dibuix del famós nen de Freixenet. El local és petit i sembla que els clients no són conscients del valor de la peça, que genera un ambient molt especial, a tò amb les característiques del bar. La gent que serveix el local ens diu que a tot el món n’hi ha només dos o tres de semblants. Un element de publicitat s’ha convertit en una autèntica joia.

Coneixeu més establiments amb cartells antics de vins i caves?
Ens ho voleu fer saber?
Contacteu amb nosaltres i us publicarem la informació i les fotos.

redacció@vadevi.cat
934560900
Carrer del Dos de Maig, 270, baixos.

VADEVI.cat us regalarà una ampolla de vi si ens envieu fotografies d’establiments que en els seus aparadors tinguin imatgeria del vi i el cava. Les fotos han de ser de comerços que no apareguin en el reportatge.

Les ampolles s’hauran de recollir a la seu de VADEVI.cat


Bar Laura


Queviures Múrria Foto: J.M.O.


Bar Laura Foto:J.M.O.


Queviures Múrria Foto: J.M.O.


Cafeteria Mikerinos Foto: J.M.O.


Cafeteria Mikerinos Foto: J.M.O.


Queviures Betlem Foto: J.M.O.


Bar Laura Foto: J.M.O.


Queviures Múrria Foto: J.M.O.


Cafeteria Mikerinos Foto: J.M.O.


Queviures Múrria Foto: J.M.O.


Cafeteria Mikerinos Foto: J.M.O.


Cafeteria Mikerinos Foto: J.M.O.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa