VadeVi
Unió de Pagesos demana celeritat en el compliment d’acords
  • CA

La pagesia de Catalunya ha renovat el suport majoritari a Unió de Pagesos per sisena vegada consecutiva en les eleccions agràries després d’aconseguir el 56,77% dels vots emesos (99,73% dels vots escrutats i resultats provisionals) i el 67,29% de representativitat. La participació en aquestes eleccions ha estat del 54% a tot Catalunya.

Així, la representació sindical agrària d’Unió de Pagesos serà de 7 dels 10 membres a la Taula Agrària; 3 dels 5 membres de les 17 taules sectorials, i 2 dels 2 membres per al sector agropecuari al CTESC, entre altres organismes.

El sindicat també tindrà representació en els consells de caça territorials i nacional, els consells d’administració de l’IRTA, de l’Agència Catalana del Consum, de l’Agència de Residus de Catalunya i de l’Agència Catalana de l’Aigua. A la Fundació de la Pagesia de Catalunya, amb 5 dels 7 membres.

Resultats del percentatge de vots aconseguits per Unió de Pagesos en aquestes eleccions per demarcacions:

– Alt Pirineu i Aran: 47,57% dels vots (Alt Urgell, Alta Ribagorça, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Val d’Aran).

– Barcelona: 62,52% dels vots (Alt Penedès, Baix Llobregat, Garraf, Maresme, Vallès Occidental i Vallès Oriental).

– Catalunya Central: 61,39% dels vots (Anoia, Bages, Berguedà, Moianès, Osona i Solsonès).

– Girona: 61,35% dels vots (Alt Empordà, Baix Empordà, Garrotxa, Gironès, Pla de l’Estany, Ripollès i Selva).

– Lleida: 49,47% dels vots (Garrigues, Noguera, Pla d’Urgell, Segarra, Segrià i Urgell).

– Tarragona: 73,45% dels vots (Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà, Priorat i Tarragonès).

– Terres de l’Ebre: 51,50% dels vots (Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre, i Terra Alta).

Unió de Pagesos va obtenir en les eleccions del 2011 a Cambres Agràries el 54,34% dels vots.

El sindicat ja va traslladar al conjunt de grups parlamentaris i a la consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, la urgència perquè es desenvolupin els acords pendents dels darrers plens monogràfics del Parlament (11 de juliol de 2014 i 14 d’abril de 2010) en el sector agrari. El sindicat reclama solucions urgents per a la situació dels preus i renda de la pagesia, la manca de resolució de la convocatòria de modernització de les explotacions agràries del 2015 i la revisió immediata del model d’aplicació a l’Estat espanyol de la darrera reforma de la Política Agrària Comuna (PAC).

Aquestes demandes tenen com a objectiu millorar els preus o la renda de la pagesia professional catalana, ja que des del 2001 al 2014 la renda agrària a Catalunya, en termes constants, ha caigut un 39%, així com el Producte Interior Brut (PIB) de l’agricultura a Catalunya, que ja encadena sis trimestres seguits negatius, des del tercer trimestre del 2014 al quart del 2015, ambdós inclosos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa