VadeVi
Unió de Pagesos denuncia que el Govern espanyol ha deixat perdre 17,6 milions d’euros del Programa de Suport Nacional del sector vitivinícola

El Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí (MARM), amb el suport del Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), va incloure com a mesures dins del Programa de Suport Nacional emmarcat a l’Organització Comuna de Mercat (OCM) vitivinícola, amb un pressupost total de 213.820.000 d’euros, la promoció de països tercers, la reestructuració i reconversió de la vinya, les inversions en empreses, la destil·lació de subproductes i la destil·lació d’alcohol d’ús de boca.

Amb tot, no va assignar pressupost a la destil·lació de crisi i, alhora, es va deixar fora del programa, i per tant sense aplicació, entre d’altres, la verema en verd.

El Govern espanyol s’ha deixat perdre 17.602.000 d’euros d’aquests fons europeus per al sector. Unió de Pagesos ja fa diverses campanyes que denuncia els baixos preus que els viticultors catalans perceben pel seu raïm i pel vi. També durant aquesta campanya 2009-2010 la davallada continua, assolint valors mínims històrics, i per sota dels costos de producció.

El Programa de Suport al sector vitivinícola estatal, emmarcat en la nova OCM vitivinícola, i amb pressupost 100% comunitari, permet precisament a l’Estat espanyol establir les mesures i ajudes que necessita el sector.
El Govern espanyol feia públic el passat 28 d’octubre, a través d’una nota de premsa, l’import pagat durant l’exercici 2009 al Pla de Suport al sector vitivinícola, que ha estat de 196.218.000 d’euros, 17.602.000 menys que el pressupost aprovat per la Unió Europea per a l’Estat espanyol.

En un any com el 2009, en què els cellers han acumulat vi al qual no han pogut donar sortida per la davallada del consum, entre d’altres factors, la Unió de Pagesos ha demanat reiteradament la necessitat que el MARM aprovés la destil·lació de crisi, però el ministeri s’hi ha negat al·legant manca de pressupost.

Unió de Pagesos lamenta que el MARM no hagi aprofitat la totalitat d’aquests ajuts de l’OCM vitivinícola per dur a terme aquestes mesures exigides pel sector per combatre la crisi que pateix.


Unió de Pagesos ha fet diversos actes de protesta per la situació del sector vitivinícola FOTO: ALBERT LABERT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa