VadeVi
Unió de Pagesos recomana consumir productes agroalimentaris de proximitat

Unió de Pagesos recomana consumir durant les festes de Nadal productes agroalimentaris de proximitat per contribuir a garantir el futur de les explotacions agràries i ramaderes catalanes, a més de la sostenibilitat, i també recorda el dret que tenen els consumidors a conèixer la informació sobre l’origen dels productes alimentaris comunitaris o extracomunitaris, després de l’aprovació de la Llei de codi de consum de Catalunya el passat 30 de juny, a proposta del sindicat.

Els resultats d’una enquesta realitzada per Unió de Pagesos i Catalunyam! a les persones que visitaven Firatast 2010, que es va celebrar a Girona el novembre passat, van revelar que el 78% dels enquestats prioritza, a l’hora d’anar a comprar, els productes catalans i de proximitat, mentre el 89% es fixa en l’origen del producte a l’hora de comprar aliments i el 86% estaria disposat a comprar productes frescos i productes elaborats en mercats de la seva ciutat o la seva població, venuts directament pel pagès o agrupacions de pagesos.

Pel que fa a allò que els enquestats van puntuar com a més valorat a l’hora d’adquirir un producte agroalimentari, van considerar important o molt important la qualitat el 91%, l’origen el 69% i el preu el 60% (valors agrupats de la puntuació de l’1 al 5). Entre les conclusions de l’enquesta d’Unió de Pagesos i Catalunyam! sobre hàbits de consum també destaca el fet que la qualitat, l’origen i el preu són, per ordre d’importància, les qüestions més ben valorades. A més, la pràctica totalitat dels enquestats coincideixen en afirmar que els productes produïts dins de la Unió Europea són els que asseguren una major seguretat alimentària respecte al medi ambient i benestar animal.

D’altra banda, el dret dels consumidors a conèixer la informació sobre l’origen dels productes alimentaris no s’ha de confondre amb l’etiquetatge obligatori de l’origen de les fruites i hortalisses fresques, la carn de boví, la mel, l’oli d’oliva extra verge i verge i els ous, ja que la forma d’exercir aquest dret sobre l’origen comunitari o extracomunitari està en mans de la cadena alimentària i del comerç minorista de Catalunya. No obstant, aquesta informació ha de ser proporcionada en el cas que els consumidors ho exigeixin i, en cas de rebre informació no veraç, pot ser denunciada i reclamada i comporta l’obertura del corresponent expedient, que pot acabar amb sancions lleus o més greus en casos de reiteració.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa