“El gust és nostre”, deia Eva Sancho, enòloga de Torres, en començar, dissabte, el taller de maridatge al Centre Cultural del Vi que aquest celler té a Barcelona. L’acte tenia tres parts. En la primera, Sancho, amb el suport de la també enòloga Núria Bigorra, va fer una explicació dels fonaments en què es basa una bona relació entre el vi i les menges. Hi ha unes pautes bàsiques que ajuden a encertar en l’elecció i és important no tenir prejudicis per experimentar, però, al final, qui mana és el gust de cadascú.

Després va arribar el moment que tothom esperava: l’aplicació pràctica. A les taules hi havia quatre grups d’aliments, els de gust àcid, els salats, els dolços i un altre de textures molt marcades. Els assistents van passar-hi i van tastar diversos vins amb cadascun. Seguint les indicacions de la fitxa que s’havia repartit, s’anaven apuntant els millors maridatges o si hi havia un maridatge trampa per impossible. També el maridatge més atrevit o el més clàssic.

A mesura que s’anaven buidant copes, l’ambient era més distès i es parlava no només dels maridatges, sinó del vi en general. Un dels assistents, nord-americà de Texas, va dir que quan va aterrar a Barcelona, fa quatre anys, pràcticament només coneixia els vins italians -la seva mare és italiana- i que a poc a poc ha anat coneixent i apreciant els d’aquí fins al punt que en el viatge de noces amb la seva esposa catalana van fer un recorregut pel Penedès i per la vall vitivinícola californiana de Sonoma. I com ella mateixa -que també hi era- va aclarir: “Ens van agradar molt més el paisatge i els vins penedesencs que no pas els californians”. Tot i això, estaven d’acord que a Sonoma els cellers atenen millor els visitants i, com qui no vol la cosa, els venen algunes ampolles.

La part final es va dedicar a contrastar els resultats de les fitxes amb la previsió dels organitzadors. Els maridatges més clàssics, com el pernil ibèric amb el vi negre -Gran Sangre de Toro- van tenir unanimitat, així com també la combinació impossible: anxoves amb vi negre. A la resta hi va haver diversitat d’opinions, tot confirmant la frase inaugural: el gust és nostre.


Els aliments es val seleccionar pels seus gustos pronunciats FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa