VadeVi
UP adverteix de la destrucció d’una extensa plana amb vinyes

Unió de Pagesos adverteix que el Pla Especial Urbanístic per al Desenvolupament d’Infraestructures Viàries, Ferroviàries i Logístiques a les comarques de l’Alt i el Baix Penedès, que delimita el territori que preveu acollir la plataforma logística del Penedès, comportarà la destrucció d’una extensa plana agrícola. En les seves al·legacions presentades al pla, el sindicat recorda que de les 400 hectàrees que inclou aquest, 160 pertanyen a conreus agrícoles, el 60 per cent dels quals són de vinya.

El pla especial per al desenvolupament del Penedès determina els usos del territori que preveu acollir la plataforma logística entre els municipis de Banyeres del Penedès, l’Arboç, Sant Jaume dels Domenys i Castellet i la Gornal. Unió de Pagesos recorda que els planejaments territorials de tots els municipis afectats reconeixen el valor agrícola de les zones afectades.

En les seves al·legacions, el sindicat indica que el model de creixement que representen activitats com la que pretén desenvolupar aquest pla genera un fort impacte per al territori, i més tenint en compte l’actual situació de crisi econòmica. “Aquestes activitats afecten tant pel que fa al consum de sòl com a la contaminació ambiental per l’emissió de gasos, i també per l’elevada circulació de camions que comportarà. A més, no s’ha demostrat que pugui dinamitzar l’economia i l’ocupació a l’Alt i el Baix Penedès”.

Unió de Pagesos també denuncia la pèrdua d’espai agrari que implicarà el pla en zones tan densament poblades com aquesta, on l’agricultura té un pes important en l’equilibri territorial. En aquest sentit, el sindicat recorda la importància del paper d’aquest sector a l’hora d’oferir productes de qualitat i pròxims a tota l’àrea urbanitzada que l’envolta. Per a Unió de Pagesos, “l’administració ha de tenir en compte aquesta qüestió i ha de contribuir a proporcionar els mecanismes necessaris per potenciar l’oferta dels productes agrícoles en lloc d’apostar per models econòmics obsolets.”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa