VadeVi
UP exigeix al ministeri d’Agricultura que es pronunciï sobre la liberalització de les plantacions de vinya

Unió de Pagesos exigeix al Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM) que faci pública la seva postura respecte a la liberalització de les plantacions de vinya que pretén portar a terme la Unió Europa a partir de 2015, “ja que el Govern de l’Estat encara no s’ha pronunciat tenint en compte que ja ho han fet, en contra, nou països europeus, entre els quals hi ha França, Itàlia i Alemanya”. El sindicat recorda el greu perjudici que suposaria per al sector l’aplicació d’aquesta mesura, que comportaria la desaparició de les petites explotacions familiars en benefici de les grans empreses industrials. En aquest sentit demana al Govern de l’Estat que digui quins interessos defensa.

Per a Unió de Pagesos, el manteniment del sistema de drets de plantació de la vinya “és l’únic mecanisme de control sobre les plantacions per aconseguir un equilibri de la producció, a la vegada que garantitza un nivell raonable d’ingressos als productors vitivinícoles”. En aquest sentit, el sindicat també demana al departament d’Agricultura que es pronunciï i doni suport a la postura contrària a aquesta mesura.

Unió de Pagesos recorda que l’aplicació de la liberalització de la vinya també comportaria, a més d’una reducció molt important de les petites explotacions en les zones tradicionalment productores, la deslocalització de la producció, una excessiva industrialització de la viticultura europea així com la sobreproducció de vi i la disminució de la qualitat i del valor de la producció.

La Comissió Europea té previst elaborar abans del final de 2012 un informe sobre l’impacte de la reforma de l’Organització Comuna de Mercat (OCM) del règim vitivinícola, en vigor des de 2008. Unió de Pagesos considera que les mesures incloses en l’OCM del vi i la seva aplicació, després de la retirada dels mecanismes de regulació de mercats, l’arrencada de vinya i la integració del sector en el règim de pagament únic, entre altres qüestions, dificulten encara més la fràgil situació en la qual es troba immers el sector des de fa anys.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa