VadeVi
URV i Catalunya Caixa ajudaran a millorar els vins de les comarques de Tarragona
  • CA

La Universitat Rovira i Virgili i Catalunya Caixa han signat un conveni un de col·laboració amb el Centre Tecnològic de la Vinya i el Vi (VITEC). El projecte “Estudi i millora dels vins elaborats amb varietats tradicionals com a factor clau per l’augment de la competitivitat del sector vitivinícola de les comarques de Tarragona”, té l’objectiu de donar suport a l’aposta per les varietats tradicionals, per tal d’aconseguir un augment de la competitivitat i, per tant, de la riquesa del sector, contribuint a l’equilibri territorial i al posicionament de productes de les Denominacions d’Origen de la demarcació de Tarragona al mercat català, estatal i internacional.

El treball es desenvolupa al Parc Tecnològic del Vi i estarà íntegrament finançat per la Fundació Caixa Tarragona, que fa una aportació de 433.500 euros. S’ha concebut com un projecte integral per a la innovació del sector vitivinícola i donarà informació al viticultor sobre les pràctiques enològiques que millor permeten l’expressió de la tipicitat i que minimitzin els possibles defectes.

Les varietats que s’estudiaran -samsó, garnatxa negra, trepat, garnatxa blanca i xarel·lo- són tradicionals de cada zona i molt adaptades al terrer de cada DO, on expressen amb plenitud totes les seves qualitats. L’estudi d’aquestes varietats repercuteix directament en una millora de la rendibilitat de les empreses del sector vitivinícola de la zona i suposa optar per la diferenciació en un mercat saturat i homogeni. Un sector vitivinícola fort i amb perspectives de futur és font de riquesa pel territori, en especial per aquelles comarques en que aquest sector representa un percentatge important de PIB.

A la recerca del millor producte
En els darrers anys hi ha hagut una aposta global d’elaboració massiva de vi provinent de varietats franceses (Chardonnay, Merlot o Cabernet) o de l’Estat (Tempranillo o Ull de Llebre) que tenen dificultats per adaptar-se a les peculiaritats de terreny i de clima. A més, suposa una pèrdua d’identitat d’un producte que, com pocs, és capaç de representar tan clarament el territori on ha estat elaborat. Darrerament, però, gran part de les DO de les comarques de Tarragona han optat per recuperar les principals varietats tradicionals.

Per fer el treball s’estudiaran tècniques i mesures fisiològiques de la vinya, així com els diferents passos del procés de vinificació per tal d’obtenir el millor producte possible de les varietats tradicionals de cada DO: samsó i garnatxa Negra a la Denominació d’Origen Qualificada Priorat; garnatxa negra a la Denominació d’Origen Montsant; trepat a la Denominació d’Origen Conca de Barberà; garnatxa blanca a la Denominació d’Origen Terra Alta; xarel·lo a les Denominacions d’Origen Tarragona i Penedès

S’analitzaran tots els processos des del camp a l’embotellament del producte. A la vinya es farà el seguiment fenològic i fisiològic i l’adaptació al canvi climàtic del producte, es faran tasts de raïm per decidir el moment òptim de la verema, s’estudiarà com i quan arriba el raïm al celler (pes de les caixes, possibles refredats del raïm…), es triarà el tipus de remuntatge més adient, es decidiran els tractaments de biotecnologia que es poden fer abans de la fermentació i es tindrà una especial atenció en l’elecció del moment de premsat a diferents densitats per extreure els màxims aromes possibles, així com en factors com el temps de premsat i el rendiment.

S’avaluaran també els diferents sistemes de clarificació del producte final i la resistència a l’oxidació, un paràmetre bàsic que ha de permetre assegurar que el vi arriba al consumidor tal com s’ha dissenyat i produït. I en cada cas s’estudiarà si és apte per a la criança.

A més, es realitzaran microvinificacions amb raïm obtingut de les varietats objecte d’estudi, exposades als diferents factors enològics. En cada assaig es mantindran constants els factors vitícoles i els altres factors enològics. Es faran entre 20 i 25 microvinificacions per cada una de les varietats.

Import i finançament
L’import destinat per la Fundació Caixa Tarragona per a desenvolupar el pla de treball en el conjunt de les 5 varietats proposades és de 433.500 euros, i permetrà desenvolupar l’estudi al llarg de 3 veremes, fet que aporta suficient robustesa pràctica i experimental.

El projecte s’adreça a 6 denominacions d’origen que integren 314 cellers, 7.033 viticultors de 168 municipis i un total de 23.789 hectàrees. La recerca s’ha iniciat durant l’abril de 2011 i es preveu que els primers resultats s’obtinguin abans de finals d’any.

L’estudi es desenvoluparà al Parc Tecnològic del Vi (VITEC), amb seu a Falset, una estructura d’R+D+i de referència des d’on s’afronten els reptes presents i futurs de competitivitat del sector vitivinícola, a través d’un clúster d’ R+D+i en Viticultura i Enologia de primer nivell internacional.

Des del Parc en els darrers dos anys, ja s’han iniciat accions de suport en la recerca de nous i millors itineraris enològics en aquestes varietats, ja que actualment existeix un buit de coneixement referent a l’optimització de l’elaboració dels vins principalment en garnatxa blanca, trepat i xarel·lo.


Treball de camp de vitec FOTO: URV

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa