El celler Alella Vinícola S.L., elaborador de la DO Alella des del 1906, participa de manera directa en un projecte de recerca arqueològica experimental desenvolupat per diversos especialistes, l’aval científic de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i el finançament dels fons d’ajuda a la recerca de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu és conèixer tots els procesos productius i de comercialització del vi a l’Antiguitat i en especial a l’època romana: tècniques de plantació i conducció, tipus de vinificacions, envelliments, envasat, transport i distribució.

En aquests moments, mentres els ceps plantats l’any 2009 s’estan formant al jaciment romà Cella Vinaria de Teià, s’ha iniciat la identificació de dues varietats (blanca i negra) per empeltar la propera primavera, a partir de dades procedents de recerca documental (fonts antigues: Plini, Cató, Columella, Varró), enológiques, ampellogràfiques i genétiques mitjançant estudis d’ADN.

D’aquí a pocs anys Alella Vinícola vinificarà i comercialitzarà el primer vi seguint el criteri dels primers elaboradors de vi a la Laietània fa més de 2.000 anys.

El parc arqueològic Cella Vinaria de Teià és un equipament de nova construcció, modular i construït amb criteris de qualitat, sostenibilitat i de respecte al medi ambient. És ubicat a Teià, a la confluència amb els termes municipals d’Alella i del Masnou, i situat en un enclavament de fàcil accés, i molt proper a la C-32 i a la N-II. El parc està format per l’edifici del Centre d’Acollida Turística (CAT), el jaciment arqueològic Cella Vinaria i la vinya experimental.L’objectiu d’aquest equipament és proporcionar al visitant informació sobre la petja romana a Catalunya i al Maresme i la seva relació amb la vinya i el vi, així com esdevenir un recurs cultural i un nou punt d’atracció turística.

El Centre d’ Acollida Turística (CAT) és un equipament que presta un servei integral d’atenció turística. El visitant pot trobar en un CAT àrea de descans i de serveis, botiga i punt de venda d’artesania, bar-espai de degustació lligat a la gastronomia i els productes locals, i punt d’informació turística convencional.Cada CAT disposa d’un espai museogràfic i audiovisual que explica un aspecte destacat del patrimoni material i immaterial de Catalunya. El CAT de Teià està dedicat a la romanització i els orígens de la producció vitivinícola a Catalunya.

El jaciment Cella Vinaria permet entendre com era el conreu, la producció i la comercialització del vi laietà a l’època romana. La seva activitat es documenta entre els segles I aC i V dC.

L’antic celler conserva vestigis de les sales de premsat (torcularia), dels dipòsits de most (laci) i de tines semisoterrades (dolia defossa) per a la fermentació i envelliment del vi. També s’han documentat diferents estructures corresponents a estructures d’habitació i una necròpolis.

El jaciment té una superfície de 5.801 m² i 4.980 m² de plantació de vinya (492 m² de les quals seran una plantació experimental de vinya romana), es troba en molt bon estat de conservació, parcialment reconstruït, totalment adequat a la visita de tots el públics i amb bona senyalització interior.

La vinya experimental es situa dintre el jaciment arqueològic i té una superfície de 492 m². L’objectiu és investigar les varietats i formes de producció de vi en època romana i s’inscriu dins d’un projecte d’arqueologia experimental.


A LA CELLA VINARIA HI HA RECONSTRUIDES LES ENORMES PREMSES DE BIGA FOTO: ÒSCAR PALLARÈS

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa