El tast el va organitzar Anna Casabona, l’ànima de l’establiment vallenc La Vinoteca del Rebost, que explicava com havien anat a parar els vins algueresos a la capital de l’Alt Camp: “ Dimarts i dimecres se celebra a Valls la 56º edició del Firagost, la fira del camp català, i enguany s’hi estrena l’Espai del Vi, amb la intenció de potenciar els vins catalans, i com activitat prèvia i complementaria, se’m va acudir organitzar aquest tast de vins algueresos”. Casabona va contactar amb Jordi Alcover i Sílvia Naranjo. els autors de la Guia de Vins de l’Alguer, a través del vallenc Jordi Castells, que també hi ha col·laborat i ben aviat tots es van posar d’acord.

Al tast hi havia més de trenta persones, des de simples afeccionats fins a professionals encuriosits per conèixer aquests vins, com el president de la DO Conca de Barberà, Carles Andreu.

De tots els vins algueresos que han estat valorats a la Guia, per a l’acte de Valls se’n van seleccionar vuit que s’elaboren amb antigues varietats de raïm catalanes que es van portar a Sardenya durant la dominació catalana i que ara són la base dels vins locals.

El més curiós és que les successives reconversions que ha patit el vinyar català -fil·loxera, generalització del raïm per al cava i introducció de les varietats franceses- han fet que a hores d’ara alguna d’aquestes varietats s’hagin extingit a Catalunya i només es conservin a l’Alguer.

Precisament aquest ha estat el motiu que ha empès Alcover i Naranjo a l’edició de la Guia. “A hores d’ara, innovar és recuperar la tradició i l’autenticitat dels nostres vins. I a l’Alguer vam trobar una reserva d’autenticitat en forma de varietats autòctones”, explicava Alcover, que afegia: “Hem proposat als cellers catalans que vinguin a l’Alguer a agafar mostres d’aquestes varietats que ens cedeixen els elaboradors algueresos, per retornar-les a Catalunya. Cinc cellers ja s’hi han afegit i encara ho pot fer algun altre”.

Per la seva banda, Naranjo comentava: “Una mostra de la curiositat que desperten aquests vins és el fet que ens cridin per fer actes de presentació com aquests, al que s’hi apunten tant professionals com afeccionats”.

Al tast va quedar clar per a tothom que els vins algueresos de varietats perdudes a Catalunya tenen un caràcter ben diferenciat i poden servir per aportar alternatives enriquidores a les varietat autòctones i substituir o complementar les foranes. I és que com comentava Castells: “Molts d’aquests vins em semblen més propers que altres que s’elaboren a Catalunya”


Unes trenta persones van assistir al tast de vins algueresos a Valls FOTO: VADEVI.CAT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa