El proper diumenge 13 de febrer es podrà redescobrir el desconegut poble medieval de Torre-ramona (Subirats), de només una cinquantena d’habitants. El Palau Gralla obrirà les portes per mostrar la seva història senyorial. Es coneixerà l’interior de la Confraria del Cava i el prestigi internacional dels confrares a la seva mateixa seu. L’Església de Sant Joan Sesrovires i el cementiri parroquial, on reposen les víctimes d’un desgraciat accident produït a l’antic pas a nivell, durant els anys 20 del segle passat, serà el primer misteri per descobrir. Es podrà pujar al campanar de l’església on s’admira una vista panoràmica de 360 graus de tot el nucli envoltat de vinyes al peu del Castell de Subirats. La visita comença a les 11 hores des del portal de l’església i té una durada de dues hores.

L’objectiu de l’itinerari és mostrar un dels nuclis medievals més desconeguts del país i al mateix temps amb una història i patrimoni més interessant. L’església de Sant Joan Sesrovires, d’estil romànic i que es data del segle XII, ja existiria des de l’any 917, a la primera documentació escrita sobre Subirats. A L’interior del temple són visibles uns dibuixos i inscripcions el significat del quals se n’ha perdut amb el pas del temps. El Palau Gralla es va construir durant el segle XVI en terrenys que en temps del rei Ferran el Catòlic van passar a possessió de la família Gralla, plena de personatges cabdals en la història de Catalunya. La seva construcció respon a la transformació dels castells en palaus, per tenir més comoditats però també foren fortificats, on fins i tot es conserva en molt bon estat un túnel que arriba més enllà de l’església a uns 4,5 m respecte el nivell del sòl.

La Confraria del Cava Sant Sadurní està integrada per 1.500 dames i cavallers confrares, entre els quals es distingeixen especialment els confrares d’honor que han estat investits al llarg de la història d’aquesta entitat, fundada el 1979 i amb seu al centre de Torre-ramona. Aquest edifici només és accessible en comptades ocasions i de la mà d’un dels confrares podrem conèixer com promocionen el cava arreu del món i els racons d’un espai tant antics com el palau i l’església, inclosa una exclusiva mina. Finalment, l’entorn d’on surten diversos camins que travessen les vinyes ens oferirà imatges que no es poden evitar ser retratades.

Aquesta activitat organitzada pel Patronat de Turisme de Subirats amb el guiatge de Vinimundus Penedès se celebra mensualment el segon diumenge de cada mes. Torre-ramona és un nucli envoltat de vinyes que cada juliol es escenari del Festival de Música a les Vinyes i compta amb la col.laboració de Família Bori De Fortuny, Confraria del Cava Sant Sadurní i Parròquia de Torre-ramona. Les places són limitades i es poden adquirir els tiquets a les oficines del Patronat de Turisme de Subirats i per internet.


ACTE D’INVESTIDURA DELS JOVES CONFRARES FOTO: CONFRARIA DEL CAVA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa