VadeVi
Vicent Sanchis: «el Montsant és una zona de producció de vins brutal»
  • CA

El xef del restaurant barceloní Gresca, Rafa Penya, amb el periodista Vicent Sanchis. Foto: COMRàdio

Aquesta setmana el programa de gastronomia i diàleg de COMRàdio Dinem i en parlem arriba al restaurant Gresca amb el seu xef Rafa Peña, i el primer convidat és el periodista Vicent Sanchis. “El fet que sigui un client habitual m’ho posa fàcil a l’hora de triar el pla”, ens diu el cuiner. A Sanchis, al que ja coneix com a client, el defineix com un home de peix i menjar lleuger, i li ha triat una amanida de verat marinat amb iogurt especiat i patata. L’elecció contrasta amb l’especialitat del periodista a la cuina: “A València quan els mascles es posen a la cuina fan arrós i el que més m’agrada és l’arrós al forn”.

Per acompanyar el plat de verat, el director del VADEVI.cat, Joan Nebot, suggereix un vi de la Terra Alta, l’Herència Altés Benufet 2011. “És un blanc potent, de garnatxa blanca, que lliga molt bé amb el peix blau”, assegura Nebot. Per un moment Sanchis el fa suar: “A mi els blans m’agraden poc… però la garnatxa blanca m’encanta”. Nebot encara fa un aclariment sobre l’elecció del vi: “Li he demanat al Rafa que no carregui gaire l’amanida de vinagre per no dificultar l’harmonia amb el vi”.

L’Herència Altés és el projecte de Núria Altés per recuperar a Batea, a la DO Terra Alta, l’activitat d’elaboració de vi dels seus avantpassats. Concretament, el Benufet, , s’elabora amb raïm de dues vinyes diferents, una de vinya molt vella plantada el 1905, que aporta concentració i força al vi, i una altre amb ceps més joves, d’uns 12 anys, que aporten més acidesa i frescor.

Al moment de tastar el vi i parlanmt de la temperatura de servei, Sanchis comenta: “A la gent, com menys els agrada el vi, més fresc el demanen” i Nebot contesta que aquest vi, precisament, es millor beure’l no molt fred “la garnatxa blanca fa vins voluminosos, que agraden fins i tot als que prefereixen els negres, i admet una temperatura una mica més elevada”. Tant Sanchis com Rafa Penya comenten que és un vi estructurat i potent i fins i tot hi troben aromes de fusta. Nebot aclareix que no ha passat per fusta i que aquestes aromes torrades, que efectivament s’hi troben, procedeixen de la criança en dipòsit amb els llevats.

I aleshores arriba el moment en que Nebot pregunta a Sanchis per una anècdota que ha sentit explicar: “És cert que en un restaurant de Barcelona un conegut elaborador de vins catalans et va haver de cridar l’atenció perquè consumies vins de fora?

“Cert” contesta Sanchis, que puntualitzan que “això va passar fa 15 o 20 anys, quan els vins catalans encara no eren el que són ara” i explica tota la història: “Estava bevent un vi negre, un rioja, i se’m va acostar un client del restaurant que em va dir: “Jo a vosté el conec, és el director del diari Avui i vosté hauria de beure vins catalans”. I jo li vaig contestar -continua explicant Sanchis- “I jo a vosté també el conec, vosté és Miquel Torres i essent qui és, hauria de posar publicitat del seu celler a l’Avui. Si vosté ens contracta publicitat, jo faré propòsit d’esmenar el meu consum de vins forans i faré per conèixer i consumir vins catalans”.

I vau complir el tracte?, pregunta Nebot. “Sí, és clar, ens vam fer un favor mutu, perquè a Torres li va anar molt bé publicitar-se a l’Avui, i a partir d’aleshores jo vaig conèixer molts i molt bons vins catalans, com els del Montsant, que em semblen excepcionals. El Montsant és una zona de producció de vins brutal”.

El brindis final que clou el programa es dedica al viatge de descobriment del vins catalans que ha fet Sanchis.

Es pot escoltar l’àudio del programa sencer al bloc del Dinem i en parlem .

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa