L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i el rector de la Universitat de Vic, Jordi Montaña, van presentar ahir al vespre al Saló de Sessions de la Casa de la Vila el preacord al que han arribat els dos ens per tirar endavant una Escola Universitària de gestió integral del vi/cava i la vinya a Vilafranca. El projecte, que ahir mateix es presentava també als diferents representants d’entitats del sector vitivinícola del Penedès, amb una resposta prou positiva, neix amb la voluntat que sigui una realitat en funcionament el proper mes de setembre.
Pere Regull va recordar que l’equip de govern actual havia tingut sempre la dèria de potenciar la cultura del vi i el cava lligat al territori del Penedès i alhora portar estudis de rang universitari a Vilafranca. L’alcalde ha qualificat com un ”error històric” el fet que Vilafranca no aconseguís en el seu moment la facultat d’enologia per al Penedès, que és la zona amb major producció vitivinícola del país. Regull ha dit que la iniciativa neix amb la voluntat d’aglutinar la formació en l’àmbit de la gestió en el món vitivinícola que actualment està dispersa i poc sistematitzada, amb cursos que s’imparteixen en diferents indrets i en matèries diverses. L’alcalde ha volgut aclarir que la nova escola universitària no neix per fer la competència a ningú sinó per sumar i per convertir-se en un centre de referència a Catalunya i a l’Estat Espanyol. Escoles de la mateixa naturalesa arreu del món només n’hi ha a Bordeus (França) i a Davis (Califòrnia-EUA).
L’alcalde vilafranquí també ha volgut deixar clar que la nova escola té la voluntat de ser útil, sobretot a les empreses, perquè la formació que s’hi imparteixi contribueixi a professionalitzar-les; i ser útil també al Penedès com a territori perquè permeti situar-lo en el mapa.
Pere Regull ha declarat que l’escola neix amb la vocació de ser un centre modern, amb un professorat que anirà variant en funció dels mòduls formatius que es planifiquin i amb un alumnat que pot anar des de joves que es volen iniciar en la gestió empresarial del món de la vinya i el vi fins a professionals que ja estan treballant en empreses vitivinícoles i volen millorar la seva formació.
Després d’aquest preacord, el proper pas haurà de ser la creació d’una fundació per gestionar l’escola a la qual l’Ajuntament i la Universitat de Vic s’hi hauran d’adherir, així com entitats i empreses de l’àmbit privat del Penedès així com altres ajuntaments de la comarca. Tant l’adhesió de l’Ajuntament com la cessió de l’edifici que haurà d’acollir l’escola, hauran de ser aprovats pel ple de l’Ajuntament. Pel que fa a l’edifici, Pere Regull ha explicat que l’escola se situarà a l’antic edifici de l’Estació Enològica. L’alcalde ha dit que l’edifici està en bon estat i hi ha les condicions bàsiques perquè s’hi pugui instal·lar. La rehabilitació de l’edifici estaria xifrada en uns 1,6 MEUR, mentre que “altres usos que s’estan plantejant per aquest mateix edifici quadruplicarien la inversió i n’implicarien l’enderrocament”, ha comentat Regull.
Finalment l’alcalde ha volgut agrair la flexibilitat i l’actitud oberta de la Universitat de Vic, que des del primer moment va acollir favorablement la proposta que es feia des de l’Ajuntament, així com el treball de camp dut a terme els darrers mesos pels professionals de la universitat per posar les bases del projecte.
Per la seva banda el rector Jordi Montaña va explicar que la Universitat de Vic és una universitat petita, jove, de gestió privada, que compta amb el suport econòmic de la Generalitat de Catalunya i que treballa amb vocació de fer un servei públic i d’expandir-se pel territori, amb flexibilitat, però alhora amb rigor. Els centres de formació de la Universitat de Vic neixen amb la voluntat d’oferir formació adequada a les necessitats del territori. En aquest sentit, Montaña ha comentat que el Penedès disposa de grans empreses en el món del vi, molt professionalitzades, però alhora hi ha un teixit important de petites empreses que estan necessitades de certa professionalitat en la gestió empresarial. La nova escola universitària neix amb l’objectiu de solucionar aquesta mancança.
Pilar Soldevila va dir que l’escola havia de néixer ben integrada en el territori i alhora oberta a les necessitats del sector del vi. Per aquest motiu va demanar la complicitat del sector, sense la qual, va dir, costarà d’arrencar. En un principi s’impartiran 6 mòduls, que poden tractar des de la verema, el celler, l’etiquetatge, etc. Els alumnes podran matricular-se en tots els mòduls o només en aquells que els interessin, els quals tindran una durada d’entre 2 i 3 mesos. Els alumnes obtindran un diploma expedit per la Universitat de Vic.