Vins de Mesies: ampolles de territori

El celler Ecovitres elabora a Vilalba dels Arcs una petita producció de vins procedents de vinyes pròpies treballades ecològicament seguint els consells del calendari biodinàmic

La gamma de Vins de Mesies del celler Ecovitres es composa d’un blanc, un negre jove, un negre de criançai un de llarga criança. Foto: Raimón Seguí

El celler Ecovitres, elaborador dels Vins de Mesies, es un celler familiar fundat l’any 2.002 a Vilalba dels Arcs, al cor de la DO Terra Alta, a una altitud de 450 metres.

Una de les senyes d’identitat del celler i els vins que elaboren és que procedeixen de l’agricultura biològica. Es tracta d’unes vinyes pròpies treballades ecològicament seguint els consells del calendari biodinàmic i respectant tots els sistemes naturals i processos biològics.

La producció de moment és petita i limitada, però a la vegada exclusiva. Enguany s’han elaborat 6.000 botelles de vi blanc, 12.000 botelles de vi negre jove i 8.000 botelles de criança, amb la idea de seguir creixent en el camí triat de l’ ecologia sempre mantenint un bon nivell de qualitat i amb el temps augmentar la producció, atès que al celler es cultiven uns 75.000 kilograms de raïm. Totes les vinyes i vins d’Ecovitres estan sota el control de l’organisme que regula els productes ecològics a Catalunya que és el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE).

Cal dir que degut a l’absència de tractaments físico-químics i que el procés de clarificació ha estat realitzat amb clarificants naturals, es poden donar precipitats naturals en les ampolles que no afectaran en res a la qualitat del vi.

Els vins

MESIES SELECCIÓ 2008

Vi negre de llarga criança. Varietats de raïm: Garnatxa i Morenillo (procedent de vinyes molt velles), samsó i sirà

Guanyador d’un Ecoracimo d’ Or l’ any 2010 amb l’anyda 2007.

Guanyador d’un Ecoracimo d’ Or l’ any 2011 amb l’anyda 2008.

Medalla de plata Gran Gotanya 2007 Premios Arribe 2011.

Guanyador d’un Ecoracimo de Bronze l’ any 2009 amb l’anyada 2006.

Medalla de bronze Gran Gotanya 2007 al III Challenger to the the Best Spanisch wines

for Asia.

Verema i elaboració: Selecció de les millors vinyes collides a mà i posades en caixes per tal de que els raïms arribin sencers, sans i en òptimes condicions per a la seva elaboració. Les vinificacions es realitzen a temperatura controlada de 26-28ºC i encubat durant vint dies, temps necessari per a obtenir un vi amb un nivell de color i substàncies polifenòliques adients.

Criança: Envelliment en botes de roure francès 14 mesos fins a l’embotellat a partir del mes de març del 2010.

Tast: Es tracta d’un vi negre ben cobert, de color cirera força intens amb el ribet del menisc lleugerament violaci. Aroma fi de fruites negres ben madurades que es mesclen amb les notes torrades (vainilla, especies, etc.) aportades per les bótes, es tracta d’un aroma força complex. A la boca el trobarem un vi equilibrat, carnós, madur i amb sabor de fruites negres confitades amb notes de regalèssia i força mineral; a més podem dir que disposa d’uns tanins ben madurs que s’integren dins l’estructura del vi donant un reregust agradable i persistent que conjuminat amb el roure de les bótes li aporta una complexitat destacable que anirà millorant durant la seva estada en botella.

Gastronomia i conservació: Ideal per a carns blanques i vermelles, corder, cacera, aus, arrossos i formatges curats. Cal servir a la temperatura de 18 –20º C. Es preveu una evolució favorable del vi durant els propers 6-7 anys.

Puntuació Guia Peñin 2010 : 87 Punts i Relació qualitat/preu 4 Estrelles.

MESIES CRIANÇA 2009

Vi negre Criança. Varietats de raïm: garnatxa, carinyena i cabernet sauvignon

Verema i elaboració: Verema seleccionada, collida a mà i traslladat en caixes per tal de que els raïms arribin sencers, sans i en òptimes condicions per a la seva elaboració. Les vinificacions es realitzen a temperatura controlada i encubat el temps necessari per a obtenir un vi amb un nivell de color i substàncies polifenòliques adients. Aquest ha estat envellit en botes de roure francès i americà durant 12 mesos fins el seu embotellat.

Tast: Es tracta d’un vi negre de color cirera amb una bona intensitat colorant. D’aromes fines, torrat, elegant, força intens amb notes de d’espècies fines, vainilla, ben integrades amb el tocs de fruita vermella del raïm. En boca és saborós, elegant, fresc, fons afruitat i ben integrat amb els tanins perceptibles de la fusta donant un vi elegant i equilibrat amb un final força llarg i agradable.

Gastronomia i conservació: Ideal per a carns blanques i vermelles, corder, aus, arrossos i formatges. Cal servir a la temperatura de 17-18 º C. Es preveu una evolució favorable del vi durant els propers 3-4 anys.

MESIES GARNATXA (Aspirall) 2011

Vi negre jove. Varietats de raïm: garnatxa 100%

Guanyador d’ un Ecoracimo de Plata l’any 2007.

Guanyador d’un Ecoracimo de Bronze l’any 2008.

Guanyador d’un Ecoracimo de Bronze l’any 2009.

Guanyador d’un Ecoracimo de Plata l’any 2010.

Verema i elaboració: Verema seleccionada, collida a mà i traslladat en caixes per tal de que els raïms arribin sencers, sans i en òptimes condicions per a la seva elaboració. Les vinificacions es realitzen a temperatura controlada i encubat el temps necessari per a obtenir un vi amb un nivell de color i substàncies polifenoliques adients.

Tast: Es tracta d’un vi negre jove de color cirera amb matisos violacis. Complet, força lleuger i subtil, amb notes de fruites madures ben marcades tan en nas com en boca ( gerds, cirera picota, etc.) que el fan un vi jove suau, amb cos, net, fresc, equilibrat i molt agradable. El reregust és força llarg i persistent, remarcant el que ja ens havia manifestat en el seu pas tant en nas com en boca.

Gastronomia i conservació: Ideal per a carns blanques i vermelles, corder, aus, arrossos i formatges. Cal servir a la temperatura de 17-18 º C. Es preveu una evolució favorable del vi durant els propers 2-3 anys.

Puntuació Guia Peñin 2009 : 87 Punts i Relació qualitat/preu 5 Estrelles.

Puntuació Guia Peñin 2010 : 87 Punts i Relació qualitat/preu 5 Estrelles.

MESIES BLANC 2.012

Varietats de raïm: macabeu, garnatxa blanca i sauvignon blanc

Verema i elaboració: Selecció dels raïms sencers, sans i en òptimes

condicions per a la seva elaboració a temperatura controlada durant 8 dies. Les

varietats han estat fermentades de forma individual i després mesclades per a

aconseguir aquest vi. Tots els processos de clarificació han estat realitzats de

forma natural. El vi ha estat embotellat durant els primers dies del mes de gener.

Tast: Vi blanc groc pàl·lid amb tonalitats verdoses, brillant i cristal·lí. D’aromes

lleugerament fresques i afruitades. En boca és ampli, carnós, suau, equilibrat i ben

afruitat (poma, pera etc.). Podríem dir que és un vi que disposa d’un reregust força llarg i net.

Gastronomia i conservació: Ideal per a peixos i mariscs crus, cuits i en salsa, mousse de peix i mariscs, sopes, cremes, fumats i formatges frescs. Cal servir a la temperatura de 8 –10º C. Consumir-lo durant l’any.

© copyright del disseny: Albert López-Amor i Txell Gràcia

© copyright de les fotos: Raimon Seguí

Nou comentari