Al restaurant ATN, a la planta baixa del Palau Savassona que des de 1906 és la seu de l’Ateneu Barcelonès, el dimecres passat es va celebrar una nova taula rodona a l’entorn d’una denominació d’origen catalana, en aquest cas, el Penedès.

El cicle de tastos i debats Les presències del vi que organitza El Vi a Punt amb la col·laboració de l’Incavi i el restaurant ATN, ja ha fet un repàs a diferents DO, entre elles, la DO Catalunya, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordà i Montsant.

En aquesta ocasió hi havia unes vint-i-cinc persones al voltant d’una taula i unes ampolles de vi penedesenc. L’Oriol Pérez de Tudela, que n’és l’impulsor, juntament amb en Josep Ribas, director de la DO Penedès i els responsables dels tres cellers que presentaven els seus vins, van debatre, van explicar i fins i tot, en determinats moments, es van haver de defensar dels assistents. A les trobades no hi ha torns de paraula ni ponents: hi ha un grup de persones que estimen el vi català i que expressen les seves opinions obertament.

En Manuel Durán, que havia estat responsable d’exportació de la casa Freixenet i president de Freixenet al Regne Unit, va exposar la seva opinió: el problema comercial del vi penedesenc és la seva diversitat, la falta d’un model concret per promoure. En Josep Ribas, del Consell Regulador, va contestar que ja s’està potenciant la tipicitat dels blancs elaborats amb la varietat de raïm autòctona xarel·lo.

Quan es van servir els vins negres i es va veure que els tres estaven basats en el cabernet sauvignon, el debat es va enfilar: s’han de potenciar les varietats autòctones per no vendre imitacions dels vins de Bordeus, deien uns. Va ser aleshores quan Joan Huguet, de Can Feixes, va dir que encara no ha trobat cap varietat autòctona negra del Penedès capaç de fer vins tan bons com amb el cabernet sauvignon.

Vam tastar el seu Reserva Especial del 2000 i el seu argument va ser aleshores difícil de ser rebatut.


La tertúlia a l’Ateneu Barcelonès sobre la DO Penedès forma part del cicle Presències del Vi FOTO: VADEVI.cat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa