VINSEUM reobre les portes al Palau Reial de Vilafranca dos anys després

El nou Museu de les Cultures del Vi de Catalunya convida a explorar i conèixer des dels sentits i les emocions la història i tradició del vi

El Vinseum reobre les portes després de 2 anys i mig de reconstrucció i reestructuració. Foto: VADEVI.cat

Després de 2 anys i mig de reconstrucció i reestructuració, el proper dissabte 6 d’octubre VINSEUM, el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, reobrirà al públic l’antiga seu del Palau Reial de Vilafranca, un espai reformat per l’arquitecte Santiago Vives amb una innovadora museografia dissenyada per Dani Freixes que apel·la als sentits i les emocions que provoca el vi i no només la seva història i tradició. El museu vol ser un centre dinàmic, diferent, amb una oferta cultural diversa oberta a tots els públics que, més enllà de mostrar l’evolució del vi al llarg dels temps, posi de manifest el seu estret vincle amb la cultura, la gastronomia, el pensament i les diferents manifestacions artístiques.

D’aquesta manera, les col·leccions de VINSEUM s’organitzen al voltant d’un guió narratiu: el lligam amb la terra i amb el passat, el procés d’elaboració del vi, la comercialització, l’impacte en la vida de la gent i els debats al voltant del vi i de la vinya a través de pintures, peces arqueològiques, ceràmiques, escultura, monedes, projeccions etc… El resultat no és un museu de la ciència del vi sinó un museu que parla del vi com a fenomen cultural, social, històric i també científic apel·lant a tots els records i experiències que provoca en les persones i la societat.

Sota la direcció de Santiago Vives, la renovada seu de VINSEUM és fruit d’un ambiciós projecte arquitectònic que es presenta com un museu del segle XXI que vol ser una fita a Vilafranca, un referent del sector i un reclam tant a nivell cultural com per l’enoturisme. Amb aquest objectiu, s’ha recuperat l’esplendor del l’antic Palau dels Reis d’Aragó. Ara, un cop acabades les obres, l’edifici disposa de 1.800m² de superfície útil, dels quals 500m² seran d’exposició. Així mateix, compta amb un nou auditori amb capacitat per a 170 persones, una botiga i una taverna per a la degustació i la promoció de les cultures del vi i el cava que també obrirà fora de l’horari habitual del Museu. La obertura de l’antiga seu del Palau Reial de Vilafranca representa així la finalització de la primera part d’un projecte de construcció i renovació del museu que es va iniciar al 2006 amb la reforma de la capella de Sant Pelegrí i que està previst que finalitzi entre 2015 i 2016 un cop s’hagi construït un edifici de nova planta amb més de 3000m2 de superfície útil. El projecte de VINSEUM te el suport de l’Ajuntament de Vilafranca i Caixa Penedès A més de la mostra permanent dedicada a la vinya i el vi i la seva relació amb el Penedès i Catalunya, VINSEUM promou exposicions temporals i activitats de divulgació sobre la cultura del vi. El centre ofereix també un programa educatiu que sota el títol “L’Escola dels Sentits” té com objectiu apropar i donar a conèixer a alumnes de primària i secundària a una forma de cultura ancestral de gran tradició i arrelament a la terra. El Museu també compta amb un Centre de Documentació especialitzat en la vinya i el vi i el Penedès.

El Museu de Vilafranca, ara VINSEUM Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, va néixer el 1934 amb la voluntat d’aglutinar diferents col·leccions relacionades amb el Penedès. L’arqueologia hi tenia un pes important així com col·leccions històriques fruit de donacions particulars. Entre aquestes col·leccions hi havia molts objectes relacionats amb el conreu de la vinya i l’elaboració del vi.

Jornades de Portes Obertes

El cap de setmana dels dies 6 i 7 d’octubre VINSEUM, Museu de les cultures del Vi de Catalunya, obrirà les seves renovades instal·lacions al públic general amb dos dies de portes obertes per a tothom. A més, al llarg del proper trimestre VINSEUM ha preparat un munt d’activitats culturals en els nous espais pensant en tots els públics. Des de tallers per nens, tast de vins, concerts, exposicions temporals i fins i tot un Festival de cinema al voltant del vi.

Com a gran novetat d’aquesta nova etapa també s’ha creat el Menú VINSEUM, un pack que inclou una entrada per visitar el Museu, una copa gravada i un menú degustació especial al restaurant El Cigró d’Or, creat pel xef Oriol Llavina tot inspirantse en l’exposició de VINSEUM i que consisteix en un aperitiu, tres plats i unes postres.

Així mateix, es pot triar un vi o un cava entre nou referències diferents procedents dels cellers Amics d’Honor del Museu.

Nou comentari