El Consorci Vinya Celler Masia és un grup atípic en el sector i organitza un esdeveniment també poc convencional, el Concurs de Vins de Collita Pròpia dels Països Catalans (inclou el País Valencià, les Illes i la Catalunya Nord. Ara en prepara una nova edició, que tornarà a ser molt especial. Els cellers no paguen per inscriure’s, però sí els jutges per participar. El Consorci cerca bàsicament consumidors aficionats al món del vi.

El procés de captació ja s’ha posat en marxa. Per 60 euros els jutges es reben en una primera tongada sis referències a casa i unes fitxes que s’han d’omplir després dels tasts. Posteriorment, arribaran tres mostres més al domicili amb els millors puntuats. Amb aquest model, expliquen fonts de Vinya Celler Masia, els elaboradors aconsegueixen informació privilegiada sobre els interessos del consumidor final, que els ha de portat a seguir la línia establerta o a canviar-la si es considera que es por aconseguir un producte millor i amb més bona entrada en el mercat.

El consorci agrupa empreses que produeixen amb un procés global d’elaboració, des de la vinya de propietat fins a la comercialització de la marca. Per tant, conté els tres elements bàsics de la terra: la vinya, el celler i la masia, que encara es conserven en llocs acollidors.

“Volem obtenir els vins de qualitat més genuïns, autèntics i de referència, amb el respecte a l’estructura tradicional, per a garantir la unió essencial entre el pagès i el vi”. La marca VCM “és el resultat d’aquesta filosofia que dignifica i diferencia als celleristes”.

Els requisits mínims
Les vinyes han de ser propietat del centre inscrit, conreades directament per la pròpia empresa, cedides a tercers en parceria o que no sent-ne propietària són conreades per ella o per altri per compte seva sota contracte.

El celler ha de disposar de l’utillatge i l’espai suficient per a poder elaborar el vi, envellir-lo i criar-lo. Només s’empara el vi fet a la casa a partir de raïm de les pròpies vinyes.

La masia, un element antropològic de primer ordre, es defineix com la unitat habitable amb capacitat suficient per permetre viure-hi. Ha d’estar diferenciada del celler tot i que pot incloure elements per a la producció de vi respectant sempre la seva vocació de lloc habitable, llar o casa.


Els guanyadors del primer concurs Vinya-Celler-Masia FOTO: VINYA CELLER MASIA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa