El 2008, la família Torres va presentar a Pacs del Penedès el nou celler Waltraud dels vins de finca. L’edifici es destina únicament als Fransola, Milmanda, Mas Borràs, Mas la Plana, Grans Muralles i Reserva Real.

El disseny ecològic del Celler Waltraud realitzat per l’arquitecte Javier Barba s’integra dins del paisatge i cadascun dels seus racons. Respira natura, treball i cultura, valors que vol transmetre Torres en cada ampolla dels vins de finca. Per a la decoració es va emprar vegetació llenyosa de clima sec que produeix un important estalvi d’aigua per al seu reg. A més, es va posar una capa de sorra blanca per afavorir un fenomen natural provocat per la reflexió de la llum solar i que serveix per contrarestar l’escalfament.

L’interior no només compta amb la zona d’elaboració i criança de sinó que també existeixen sales multifuncionals per a la celebració d’actes. L’edifici forma part de la visita al celler amb un espectacle multimèdia d’imatge i so que mostra el camí que se segueix per elaborar els vins de finca.

La idea va sorgir perquè Torres té clar que els tresors més preuats surten de les finques de la família on s’han seleccionat i plantat les varietats més idònies. Amb el pas lent del temps són la terra, el clima i les mans de les persones les que modelen la vinya.

L’edifici s’estructura en tres nivells i va tenir un cost de 12 milions d’Euros. Està construït 11 metres per sota del nivell natural de terra. Existeix un primer nivell subterrani en el qual reposen les bótes de vi amb una capacitat de 3.000 Unitats. Un segon nivell afegeix un claustre. Aquest pati conforma un lloc de recolliment i de reflexió que enllaça amb la tradició clàssica i medieval. En el centre, brolla una font d’aigua, element de vida i fluir del temps. Amb un fons de vidre transparent, connecta amb un feix de llum el centre del pati amb el bell mig de la plaça subterrània, buscant simbolitzar la unió entre l’interior i l’exterior de la terra.

La Sala de Tasts i Museu és un element emergent en el paisatge. L’edificació de formes senzilles i contundents es troba envoltada d’aigua que reflecteix els cels sempre canviants del Penedès, i es vincula amb l’atri mitjançant un saltant d’aigua. Javier Barba, un dels pioners en arquitectura sostenible a l’Estat, es va enfrontar al projecte amb les premisses de respectar l’entorn i la cota natural, i creant un gran mantell, buscant espècies vegetals que minimitzessin el consum d’aigua, i mitjançant un arbre fotovoltaic que permet generar l’energia suficient per poder il·luminar el conjunt sense haver d’accedir a la xarxa general. Tot es fa gràcies a l’arquitectura bio-climàtica, amb cobertes enjardinades.

Seguint aquesta idea també s’ha muntat una instal·lació fotovoltaica a la teulada del nou magatzem d’expedicions, ocupant una superfície d’uns 12.000 m2, composta per 2.592 plaques fotovoltaiques amb la qual s’espera produir anualment 860.000 KW/hora.

En el recinte del nou celler s’hi han col·locat obres de 4 artistes, 3 escultors i una pintora: Waltraud Maczassek; Xavier Corberó; Josep Cerdà i Ángel Camino. Totes aquestes obres tenen a veure amb la natura i s’integren, realcen i complementen l’edifici.

Waltraud Maczassek es va llicenciar a la facultat de Belles arts de Barcelona. Es dedica a la pintura i a la fotografia. “Fluir”,’La Pell de la Terra’, “solcs del temps i “petjades” són obres realitzades en 2006 i 2007.

De Xavier Corberó és un grup d’escultures de basalt realitzades en 2006 i 2007. “Ho vaig pensar i vaig concebre pensant en la sobrietat dels volums i qualitats dels edificis. Evocant sentiments d’immanència i que el temps fa el bé millor”.

L’escultura de Josep Cerdà està realitzada en bronze fos amb una tècnica renaixentista L’obra està pensada i realitzada especialment per a l’emplaçament on està situada.

“Ssst, Silenci” d’Ángel Camino és de granit negre. És una peça per pensar, per estar en silenci.


Celler Waltraud a Pacs de Penedès FOTO: TORRES

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa