Balears Vadevi
Creix un 140% la superfície de vinya a Menorca en cinc anys

Que apostar pel cultiu de la vinya a Menorca s’ha convertit en una tendència al alça, no hi ha cap mena de dubte. Des de l’any 2015 fins al 2020 la superfície de vinya plantada ha doblat la seva extensió i s’ha produït un increment del 141% de la superfície d’aquest cultiu, segons es pot deduir del Registre Insular de Plantacions, que controlen des del Departament d’Economia i Territori del Consell Insular de Menorca.

Així, mentre que el 2015 el total de superfície plantada a Menorca era de 50 hectàrees, al 2020 aquesta xifra es puja fins les 121,08 hectàrees, i encara podria arribar a 160 si tenim en compte que se n’han autoritzat 40 més, en termini per poder-les plantar fins el primer semestre de 2023. Això no vol dir que tot aquest raïm s’hagi d’emprar per a fer vi perquè també contempla aquelles plantacions experimentals i barbats (vinyes sense varietat), però el que no hi ha dubte és de l’interès de disposar de vinya a l’illa. Ara caldrà veure com la pandèmia ha pogut trastocar els plans dels 25 titulars d’aquestes plantacions.

Evolució

L’anàlisi de l’evolució d’aquest interès per plantar a Menorca que fan diferents experts consultats és que hi hauria el creixement orgànic dels cellers que fins ara hi havia establerts a Menorca i que haurien protagonitzat un augment progressiu de les seves plantacions, tenint en compte que cada any hi ha uns límits determinats que estableix un reglament de la Unió Europea transposat a la legislació nacional. L’altra hipòtesi és la que porta associada la irrupció de nous productors potencials de vi que han anat arribant a la illa els darrers anys, molts de capital estranger. Un altre aspecte que pot variar la idiosincràsia del que hem vist fins ara a Menorca amb la vinya és que qui plantava ho feia perquè tenia intenció de fer un celler, una situació que realment no sempre és igual en el sector del vi perquè en d’altres territoris, hi ha qui planta simplement com activitat agrícola per vendre el raïm sense intenció d’elaborar. 

Made in Menorca | Shutterstock
Made in Menorca | Shutterstock

Capital estranger

Entre els socis de l’Associació de Productors de Vi de Menorca ja hi compten futurs elaboradors d’origen francès, que tenen els seus projectes en tramitació. El més gran i del que encara no es coneixen tots els detalls perquè no es volen comunicar oficialment fins que es disposin els permisos corresponents, és el de la societat Torralba Agrícola a Ciutadella, que impulsen els francesos Cyril Paillard i Marc Bruneau, on la descripció general del projecte parla d’una producció de més de 110.000 litres de blancs, rosats i negres, una xifra que doblaria el que actualment elaboren els 9 cellers que comercialitzen vi sota la IGP Menorca.

El segon gran projecte, que també està en procés de tramitació, és el de la societat Alparico amb Fabrice Felisa com a únic titular i propietari de la finca amb el mateix nom també de Ciutadella. El seu projecte agrícola parla de produir fins a 60.400 litres l’any. El tercer projecte també d’origen francès en marxa és el Fréderic Biouse i Guillaume Foucher a Santa Ponsa i del que ja en vam parlar fa uns dies al Balears Vadevi i que suposa 9 hectàrees de vinya ampliables fins a 15, on hi havia la voluntat inicial d’arribar a embotellar 60.000 ampolles. En aquest cas, un projecte lligat a l’experiència que tenien els seus promotors amb le Domaine de Fontanilles, un celler de la seva propietat situat a la Provença on disposen de 35 hectàrees on es treballa la vinya amb tècniques d’agricultura biològica. N’hi ha d’altres però encara no s’han fet públics.

Impacte econòmic

L’impacte econòmic que pot suposar la posada en marxa de tots aquestes projectes en tramitació més els que encara es desconeixen però que tenint en compte el Registre de Plantacions de Vinya demostra un fort interès, podria ajudar a diversificar l’economia menorquina i sobretot, donar aire a tot el que és el camp de Menorca. En aquest sentit i com a punt de partida, podem tenir en compte el valor de la comercialització de la IGP Vi de la Terra Illa de Menorca que al 2019 va arribar a facturar conjuntament 1,2 milions d’euros i que al 2020 va situar-se a la ratlla del milió.

Unes xifres que no tenen en compte tot el que seria la despesa agrícola que també genera el sector del vi a Menorca i al que hauríem de sumar el valor de la comercialització dels cellers que empren la IGP Illes Balears i aquells que ho fan sense cap marca de qualitat perquè no tots els cellers comercialitzen vi sota el paraigües de la Indicació Geogràfica Protegida Vi de la Terra Illa de Menorca sinó que també n’hi que ho fan sota la IGP Illes Balears i al mateix temps sense cap denominació geogràfica de qualitat específica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa