Els orígens del vi són molt antics, remuntant-se a les civilitzacions humanes més antigues del món. En aquest sentit, si bé hi ha mostres més antigues de la seva elaboració, que es remunten a fa 8.000 anys, el celler més antic que s’ha trobat mai va ser descobert l’any 2007 a Armènia, on fa 6.100 anys ja se’n feia. Es tracta del celler de la cova Areni, on es produïa i s’emmagatzemava vi i que és considerat, si més no de moment, la construcció vitivinícola més antiga del món.
Una instal·lació excavada a l’interior d’una cova i on es feia i es guardava vi
Tot i que hi ha altres candidats, l’article que van publicar a la revista ‘Journal of Archaeological Science’ uns investigadors armenis i irlandesos, després d’acabar les excavacions l’any 2010, demostra que l’any 4000 abans de Crist ja s’elaborava vi en aquest celler construit a l’interior d’unes coves a les muntanyes del sud d’Armènia. Al seu interior, els científics van trobar-hi no només cups per trepitjar el raïms sinó també recipients per a la fermentació del most, també per emmagatzemar el vi i fins i tot gots.
Els experts apunten a un possible ús ritual
Per la proximitat d’aquesta infraestructura a un antic cementiri de la mateixa època, els investigadors van apuntar a la possibilitat que era molt possible que el vi que s’hi feia fos emprat en rituals relacionats amb la mort, segurament en enterraments. Alhora, les proves de carboni 14 que es van practicar sobre les restes ressecades de raïm que també es van troba al jaciment, especialment al font dels cups, van permetre situar la seva antiguitat en uns 6.100 anys, cosa que, en aquell moment, va fer que aquest celler endarrerís més de 1.000 anys l’antiguitat de la primera instal·lació vitivinícola coneguda.