La immersió que ha fet l’equip dels Enoturistes a les xarxes socials del vi català ha generat tot un reguitzell d’informacions que ofereixen una mirada àmplia sobre quina és la situació actual del sector a Internet. L’Enodata 2022 apunta que els seguidors dels perfils de cellers i entitats vinícoles del vi superen els 5,3 milions, detalla també el comportament dels perfils vinícoles en sis xarxes socials diferents (Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn, Youtube i TikTok), llista els perfils d’Instagram que tenen un major nombre de seguidors, i també posa l’accent sobre la interacció, donant valor a la importància de generar comunitat també a través de les ones.

Sumat a aquesta anàlisi, David Jobé i Judith Cortina han creat la llista dels qui consideren veus a escoltar del vi català. “Són 50 persones que parlen de vi i ens han inspirat aquest 2022”, diran. “Es tracta, afegeixen, d’un reconeixement a la feina de divulgació, creació, sovint massa solitària, en xarxes socials”.

Entre els llistats, el sommelier i director dels Premis Vinari Ramon Roset, la directora de Vadevi Eva Vicens i els també col·laboradors de la capçalera Ruth Troyano i Òscar Pallarès de Papers de Vi, i Rafa Gimena, entre d’altres. Podeu consultar la llista completa aquí.

1.- Josep ‘Pitu’ Roca

Millor sommelier del món per The World’s 50 Best Restaurants 2022. Copropietari d’El Celler de Can Roca. Cambrer de vins.

2.- Alba Balcells

Directora General de l’INCAVI. La primera dona a dirigir l’Institut Català de la Vinya i el Vi des de la seva creació, als anys 80.

3.- La Guia de Vins de Catalunya

Jordi Alcover i Sílvia Naranjo han presentat la 15ena edició de La Guia 2023, amb els millors vins catalans tastats a cegues amb més de 1.200 referències.

4.- Vi i Companyia

Marta Clot i Mike Cano han revolucionat la manera d’explicar el vi i la gastronomia, amb vídeos virals, consells pràctics, idees pensades per al públic en general.

5.- Papers de Vi  

Revista especialitzada en vins i vinyes d’Alella, dirigida per Òscar Pallarés i editada per Ramon Ruiz, amb prop de 80 números, amb més de 50 pàgines.

6.- Escola d’Enoturisme de Catalunya

Punt de trobada d’alumnes i professors d’enoturisme. Espai clau pel creixement conjunt de l’enoturisme de país, separat per cada Ruta del Vi, o cada DO. Situada a Vilafranca del Penedès i dirigida per Ester Garcia.

7.- Drink in moderation

Fotògraf català. Les seves imatges viatgen arreu del món copsant l’alegria d’elaborar vins. Un professional format a casa nostra que innova a cada nou retrat.

8.- Caram Carammm

Projecte innovador, jove i revolucionari per acostar el producte de quilòmetre zero al públic català, a través de tastos i packs. Gemma Muray i Clara Soler han emprès una aventura per acostar tresors de proximitat.

9.- Carlos Aguila

Un dels creadors digitals més atrevits, amb un mòbil i un somriure. Fundador de The Guardian of Wine, i responsable de #enoturismoparasanitarios.

10- Margalida Ripoll

Periodista de referència en vins, gastronomia i ruralitat. Dinamitzadora d’actes i presentadora d’esdeveniments d’èxit.  

11.- Vinassos

Joan Carrion retrata persones del vi i treballa les notícies del sector amb delicadesa. Mitjà petit, però atrevit, comunica des del bloggerisme, la ràdio i la fotografia transmetent històries petites de grans persones. 

12.- Vinomi Rural Experience

Pili Ferrando combina el seu saber fer amb l’enoturisme amb elaboradors de vins i olis de la Terra Alta per fer un binomi original i temptador, autèntic, amb activitats originals, mostra d’una creativitat exultant.

13.- Vins and grapes

Sergi Bernet entrevista a fons persones relacionades amb el vi, amb converses franques i llargues que mostra la cara personal del convidat, amb una qualitat tècnica molt alta

14.- Alba Gràcia 

Historiadora i coordinadora del Centre d’Intepretació de la Malvasia de Sitges. El seu equip i ella han alçat una varietat minoritària i poc coneguda en objecte de desig, per goig de Sitges i els amants del vi.  

15.- Jordi Bes

Periodista de vins i gastronomia, col·laborador del diari ARA, entre d’altres. Reporter curiós i amb ofici. Converteix la seva autonomia  periodística en un model de credibilitat.      

16.- Marta Domènech

Era una agitadora cultural i turística molt abans de ser nomenada Directora General de Turisme de la Generalitat. Personalitat incombustible ha ajudat a promocionar el Priorat i el país arreu del món.    

17.- Ferran Centelles

Sommelier i escriptor. Col·laborador a Espanya de Jancis Robinson. Forma part de l’equip del Sapiens del Vino de la Bullipedia

18.- La Gastronòmica

Clara Antúnez i Jaume Montanyà han convertit la divulgació dels petits tresors enogastronòmics en una delícia més enllà de l’aroma o el gust. Creadors d’experiències úniques, com el tast al Popi o Vi Vi Vi.  

19.- Vitrina de vi

Un aparador magnífic de l’enoturisme de casa nostra, ideat per Natàlia Boada. Un projecte necessari i original, pensat per l’enoturista de carrer, que busca informació útil i honesta abans de visitar un celler.

20.- The Wine Truck Cat

Molt més que l’únic bar de vins catalans amb rodes. La idea de Sara Fernández Vilar i Jonatan Munuera visibilitza el vi, explica l’origen i els elaboradors, fa tasts originals i té en compte els abstemis.

21.- Ramon Francàs

Periodista i sommelier. A La Vanguardia i al programa Tast Vertical de Catalunya Ràdio. Referent del sector, de CV inacabable.

22.- Eva Vicens

Periodista. Directora de Vadevi amb ADN inconfusible de la Terra AltaReportera necessària per entendre l’actualitat i la perspectiva del vi.

23.- Amb v de vi

Fantàstic projecte de la sommelier Elena Sellés, que cada setmana converteix els micròfons del programa de ràdio en una xerrada bonica i entranyable.

24.- Zoltan Nagy

Sommelier i escriptorComunicador imprescindible, aventurer i polivalent a Instagram, Twitter, LinkedIn, TikTok,… Autor del llibre “Reinas de copas“.

25.- Artistes en tractor

Projecte artístic de Sara Boldú, que mostra la realitat de la pagesia a través de fotografies i vídeos des de l’aire i des del terra. Un luxe pels romàntics que llaurem amb la imaginació els camps de casa nostra.

26.- Meritxell Falgueras

Sommelier i comunicadora, nativa digital, surfeja amb la llibertat que li donen les xarxes per parlar de vins, restaurants, moda amb estil, inspirant dones i homes a través d’històries originals.

27.- Wine Aspects

El vi no té fronteres, però el projecte d’Andrew Ashurt ajuda a que el vi català volti pel món amb un anglès acadèmic, especialitzat en el sector.

28.- Ramon Roset

Comunicador imprescindible del vi català. A la direcció dels Premis Vinari ha reconegut la singularitat de l’enoturisme, i ha transformat els Premis en dues edicions anuals.    

 29.- Narravins  

L’Anna i l’Oriol comuniquen per les orelles. A través de dissenys inspiradorsrelats instagràmics i podcasts ben editats arriben a un públic nou i jove sense la reserva que provocaria la comunicació del vi clàssica.

30.- Rafa Gimena

Periodista i escriptor. Referent dels vins de Lleida i de muntanya. Crític enogastronòmic des del seu perfil de Como Pomona. Impulsor del Comuvicat, el Congrés dels Comunicadors del Vi de Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa