Arrenquen els Premis Vinari

Productors, enòlegs, sommeliers i l'administració catalana coincideixen a assenyalar que aquest certamen, al marge dels guanyadors, beneficiarà la projecció dels vins catalans a Catalunya i a l'exterior

Monvínic de Barcelona la primera ampolla de les més de set-centes que s’han inscrit als Premis Vinari, s’haurà posat la primera pedra per normalitzar a Catalunya una pràctica que a la majoria de països productors de vi és una realitat des de fa molts anys. Els millors sommeliers i enòlegs del país, així com alguns representants de la premsa especialitzada, puntuaran a cegues totes les referències, seguint els criteris de rigor i transparència amb què operen els concursos internacionals de més prestigi.

El veredicte, que es coneixerà a la gala d’entrega de premis que es farà a Vilafranca del Penedès, oferirà per primera vegada una radiografia acurada dels millors vins del país en aquest moment, que permetrà no només conèixer el posicionament d’una referència a Catalunya sinó també dins de la seva Denominació d’Origen. Aquest fet és ben valorat pels representants de les DO, que consideren que per als cellers és molt important poder-se valorar en relació a d’altres cellers de la mateixa DO per tal de millorar aspectes de la seva producció.

El fet que sigui un tast a cegues i amb un jurat absolutament professional és, a parer del director general de l’Incavi, Jordi Bort, la clau perquè els Premis Vinaris prestigiïn tot un sector. “És una combinació que dóna com a resultat un veredicte que serà apreciat pels consumidors i prescriptors que orienten les seves decisions a partir de la informació que proporcionen aquests certàmens. Honestedat i professionalitat són dos ingredients que garanteixen que els premis atorgats tindran l’homologació amb d’altres concursos internacionals. I el veredicte dels Premis Vinari serà reconegut internacionalment també pels prescriptors i experts interessats en els vins catalans”.
Aquesta metodologia de valoració pot donar alguns resultats sorprenents, que no es corresponguin amb els paràmetres de preu i prestigi de marca. Una circumstància que no inquieta Bort perquè “a Catalunya es produeixen vins de qualitat indiscutible i diversos gustos, al marge del seu preu de venda o prestigi de marca. Els vins premiats ho seran per un jurat honest, per això cellers no han de tenir por de perdre el concurs, perquè tots són vins de molta qualitat. Allò que determini el jurat seran els millors vins d’aquell concurs i d’aquella anyada, però en cap cas no vol dir que la resta no siguin grans vins”, rebla.
El president del jurat, Ramon Francàs, vetllarà perquè es compleixi estrictament la normativa de tast i que el veredicte sigui “honest”. En aquest sentit, Francàs adverteix que “en ser a cegues, els tastadors no es deixen portar per cap altra consideració aliena a les propietats del vi”. Però adverteix que “potser el sector del vi està preparat per admetre el resultat d’un tast a cegues, perquè hi poden haver sorpreses… Els tasts a cegues són cruels, fins i tot per a la gent que ens hi dediquem”.
Però més enllà, els Premis Vinari projectaran el sector en conjunt, posant en valor tota la producció tant en el mercat català com a l’exterior. “És vital acostar al consumidor català tots els vins del país, per explicar-li que a tocar de casa, al Km 0, té uns vins fantàstics, i si els consumeix no només ajuda els cellers de proximitat sinó que reforça tot un patrimoni de Catalunya, dins i fora del país”, remarca en Francesc Olivella, director de la DO Penedès. En la mateixa línia, el secretari de la DO Catalunya, Anton Castellà posa èmfasi en el fet que “tothom podrà aprofitar-se de l’embranzida que es donarà al vi català amb els Premis Vinari, i no només els guanyadors. Amb aquests premis hi guanyem absolutament tots els productors”.
El president de l’Associació Catalana d’Enòlegs, Josep Anton Llaquet, remarca la necessitat “d’iniciatives com els Premis Vinari per prestigiar el nostre vi, perquè som l’única terra elaboradora i exportadora de vins on se’n consumeixen més de forans que no pas de locals, i en aquest sentit, com més professional és el tast, més projecció i impacte tindrà en el consumidor final”.

En la mateixa línia, el president de l’Associació de Sommeliers, Xavier Ayala, veu els Premis Vinari com “un model a seguir per posar en valor els nostres vins, una cosa que ja es fa en molts altres països i que aquí mai no havíem tingut. És una eina molt útil per apropar els nostres vins al consumidor, però també al món de la restauració, on el vi català encara no està plenament normalitzat”.

Nou comentari