VadeVi
El Garnatxa d’Empordà Solera Mas Llunes 2002, Gran Vinari d’Or

L’Auditori de Vilafranca del Penedès ha acollit aquesta nit l’acte de lliurament de la primera edició dels Premis Vinari, guardons nascuts amb la voluntat de distingir els millors vins de Catalunya i que han proclamat el Garnatxa d’Empordà Solera Mas Llunes 2002 com a millor vi català, atorgant-li el premi Gran Vinari d’Or.

La gala ha estat l’acte final de la primera edició dels Premis Vinari, que van arrencar abans de l’estiu amb una convocatòria a tots els cellers i que ha aconseguit la participació de 730 vins adherits a les diferents Denominacions d’Origen de Catalunya. Quatre tastos eliminatoris durant els mesos de juny i juliol i un tast final, celebrat el passat 16 de setembre a Rubí, han donat pas a la gran nit dels vins catalans, en què s’han lliurat més de 150 guardons als vins guanyadors.

Els vins han participat en dotze categories, cadascuna de les quals ha rebut un Vinari d’Or, tres Vinaris de Plata i cinc Vinaris de Bronze. Així mateix, s’han lliurat els Vinari Especial a la Producció Ecològica i els Vinaris Especials a les DO, que reconeixen els millors vins de cada una de les dotze Denominacions d’Origen de Catalunya.

El Garnatxa d’Empordà Solera Mas Llunes 2002, Gran Vinari d’Or

El premi més important de la nit, el Gran Vinari d’Or 2013, que distingeix el millor vi català, ha estat per al Garnatxa d’Empordà Solera Mas Llunes 2002, un vi dolç DO Empordà que ha estat el vi més ben puntuat d’entre els 730 presentats a concurs. El mateix vi ha guanyat el Vinari d’Or en la categoria Vi dolç, ranci i de postres i el Vinari d’Or Especial de la DO Empordà.

Reconeixement a Pere Llopart Vilarós

El Premi Monvínic a la Trajectòria Personal en el Món del Vi ha estat atorgat a Pere Llopart i Vilarós (Barcelona, 1929). Membre d’una generació autodidacta, Llopart es va fer càrrec de les responsabilitats de l’empresa familiar amb només vint anys i entre els anys 1949 i 1951 va cursar estudis a la històrica Estació de Viticultura i Enologia de Vilafranca del Penedès. L’any 1956 va reprendre l’elaboració de vins escumosos segons el mètode xampanyès, que havia iniciat el seu besavi a la fi del segle XIX al celler de la masia Can Llopart de Subirats. Visionari i pioner, va fonamentar la personalitat dels seus caves en la viticultura de qualitat i el conreu de les pròpies vinyes, convertint Caves Llopart en uns de les primeres en elaborar el que es podria definir com a “caves de finca”. Al seu moment va ser també avantguardista en l’elaboració de caves del tipus brut nature.

Terra Alta, la DO amb més Vinaris d’Or

En les set categories de vi tranquil, la DO Terra Alta ha obtingut dos Vinaris d’Or, els corresponents al Millor Blanc de pas per Fusta, guanyat per l’Edetària Blanc 2011, i el Millor Negre de Criança per al Nuestra Señora del Portal 2011 del Celler Piñol. La resta de Vinaris d’Or han estat els següents: Millor Blanc Jove per a Llopart Vitis 2012 (DO Penedès); Millor Rosat per a Jaume Grau i Grau Merlot 2012 (DO Pla de Bages); Millor Negre Jove per a Josep Foraster Collita 2012 del celler Mas Foraster; Millor Negre de Guarda per al Coster de l’Ermita 2011 del celler Mas Igneus (DOQ Priorat); i el Millor Vi Dolç, Ranci o de Postres per al Garnatxa d’Empordà Solera Mas Llunes 2002 (DO Empordà). Aquest últim vi ha estat el millor puntuat de tots, fet que l’ha fet mereixedor també del Gran Vinari d’Or 2013.

Sis Vinaris d’Or per a la DO Cava

Per la seva part, la DO Cava ha acaparat els Vinaris d’Or de les sis categories de vi escumós, que han quedat distribuïts de la següent manera: Millor Escumós Rosat per al Cossetània Brut Rosat de Castell d’Or; Millor Escumós Jove per a Mas Candí Brut Nature 2009; Millor Escumós de Reserva per a Giró Ribot Avant Brut Reserva Barrica 2010; Millor Escumós de Gran Reserva per a Sumarroca Allier; i Millor Escumós de Gran Reserva Premium per a Kripta 2007, d’Agustí Torelló Mata.

Puixança de la producció ecològica

Els vins ecològics també han estat presents als Premis Vinari 2013, amb el lliurament del premis vinari Especial a la producció Ecològica en deu de les categories del concurs, mostra de la puixança d’aquest tipus de producció. Així i tot, el jurat ha declarat desertes dues categories en aquesta secció especial, les corresponents al Millor Negre Jove i el Millor Escumós Jove.

Minut a minut de l’acte de lliurament de premis

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa