Premis Vinari, per valorar els vins catalans des de Catalunya

El certamen es converteix en el primer concurs de vins d'àmbit nacional adreçat exclusivament als elaboradors del Principat

Hi ha concursos de vins d’àmbit local i/o temàtics, com el Concours Mondial du Sauvignon.

Els Premis Vinari, el primer concurs dels Vins de Catalunya els convoca VADEVI.cat, amb la col·laboració d’altres mitjans especialitzats del país, com la revista Cupatges, i el suport de les institucions de Catalunya: Departament d’Agricultura de la Generalitat i Institut Català de la Vinya i el Vi, a més de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, seu del concurs.

Els tastos i l’evaluació dels vins participants s’organitzarà en una fase prèvia i una final. A la fase prèvia es convocaran diverses sessions de tast, en funció del nombre de vins participants, en que el jurat, format per professionals, sommeliers, enòlegs o premsa especialitzada, tastaran a cegues els vins. D’entre aquests vins tastats, els que obtinguin les puntuacions més altes passaran al tast final.

A la tardor es farà el tast final, en el que uns vint tastadors de prestigi en una sola sessió, tastaran i puntuaran els vins preclassificats per definir la puntuació final i els premis.

Amb els premis decidits al tast anterior, però mantinguts en secret per l’organització, es convocarà una gala d’entrega de premis a Vilafranca del Penedès en que es farà l’entrega del premis en una ceremònia orientada a assolir una gran repercusió mediàtica.

Els concursos de vins, el prestigi de la imparcialitat

Per primera vegada, Catalunya disposarà d’uns premis en que es reconeixerà i es donarà difusió de la qualitat dels vins que s’hi elaboren.

Tots els països elaboradors de vi tenen els seus propis certàmens, guies, actes, per promoure els vins locals. Es tracta que la prescripció dels vins locals es faci des de casa i no des d’altres indrets, especialment si aquests indrets també elaboren els seus propis vins, als que, lògicament, afavoreixen.

Els concursos tenen, a més a més, el valor afegit de la imparcialitat, atès que es tasta i es valora els vins a cegues, sense que els tastadors sàpiguen quin vi estan puntuant. També el fet que els tastadors són nombrosos garanteix que cap interès, preferència, fília ni fobia particular pugui influir en els resultats.

Catalunya és l’únic indret del món en que, essent un indret elaborador i exportadors de vins, s’hi consumeixen més vins forans que locals. És per això que cal reforçar la difusió dels nostres vins al mercat català, al que hi ha un marge ampli fer-hi créixer les vendes.

Un dels millors recursos per difondre la qualitat dels vins d’un indret són els concursos, en els que un jurat format per professionals, sommeliers, enòlegs, premsa especialitzada i altres prescriptors, valoren a cegues els vins participants i en distingeixen els millors amb guardons, en diverses categories.

La cerimònia solemne d’entrega de premis es converteix en un acte públic que fa difusió de la qualitat dels vins locals a través dels principals mitjans de comunicació del país.

Nou comentari