Ramon Francàs s’incorpora als Premis Vinari dels vins catalans

El periodista vilanoví ha estat nomenat president del Jurat que avaluarà els millors vins de Catalunya

Ramón Francàs (centre) en un moment de la presentació de Vinomoción l’any 2012. Foto: Facebook

Ramon Francàs (Vilanova i la Geltrú, Garraf, 1967) ha estat nomenat president del Jurat que avaluarà els vins que competiran en la primera edició dels Premis Vinari, que concedirà els guardons la segona quinzena d’aquest mes d’octubre.

Francàs coordinarà un equip de tast compost per enòlegs, sommeliers i periodistes especialitzats que valoraran els millors productes de les dotze denominacions d’origen que composen el mapa vitivinícola del Principat. Els Premis Vinari tenen el suport de les dues institucions clau en el món del vi català: l’Incavi i l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

Els Premis Vinari són el primer gran certamen orientat a valorar i difondre l’excel·lència dels vins d’aquest país en l’àmbit, precisament, del consumidor català, molt sovint poc informat de la qualitat i varietat que posen a la seva disposició els cellers catalans. En aquest sentit, els Premis Vinari seran una eina fonamental de prescripció que arribarà amb facilitat al consumidor, tant per la via dels mitjans de comunicació generalistes com de la premsa especialitzada. Els guanyadors, a més, podran exhibir el seu guardó a la mateixa etiqueta de l’ampolla.

Francàs, un president amb trajectòria

El president del Jurat, Ramon Francàs, és un periodista de llarga trajectòria. Fa més de dues dècades que signa a les pàgines de La Vanguardia, on és expert en arguments informatius vitivinícoles. Va començar la seva trajectòria professional al Diari de Vilanova, on actualment és el director adjunt i membre del seu consell d’administració. Ha passat per diversos mitjans, des d’Europa Press, Antena 3 o Catalunya Ràdio a La Vanguardia. Ha col·laborat també amb revistes especialitzades del món del vi, com ara La Etiqueta o Sumilleres, i actualment manté col·laboracions a Planeta Vino (Proensa), Selectus Wines i Vinos y Restaurantes. També ha signat a la revista Cupatges i és autor d’un blog iniciat el 2009 (vi-franc.blogspot.com) i que ja supera les 320.000 vistes. Amb el blog va ser finalista el 2010 i el 2012 dels Premis Blocs Catalunya. El 2012 el seu blog va rebre una menció especial per part del jurat de la tercera edició del Concurs BlocDOCat al millor bloc vitivinícola català, per considerar-lo “tota una referència informativa del sector”.

També ha rebut diversos premis. Francàs ha guanyat el premi periodístic Eugeni Molero, convocat pel Consell Comarcal del Garraf, i en dues ocasions el Sant Raimon de Penyafort, convocat pel Museu del Vi de Vilafranca del Penedès. A més, la seva tasca periodística ha estat distingida per l’Institut Català de la Vinya i el Vi de la Generalitat de Catalunya (2001) i ha merescut el premi Saint Vincent de la Corporation des Vignerons de Champagne (2004), així com el reconeixement de la patronal Uvipe del Penedès (2009) i de l’associació penedesenca Qalidès (2010). És Confrare de Mèrit de la Confraria del Cava Sant Sadurní, Jove Confrare de Mèrit de la Jove Confraria del Cava i Acadèmic de Mèrit de l’Acadèmia Tastavins del Penedès. Així mateix, és cavaller de mèrit del Serenísimo Capítulo del Vino (2012) i ha estat entronitzat cavaller per l’Ordre des Coteaux de Champagne (2012). També és autor de diversos llibres. És llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona, i postgrau en periodisme local i comarcal per la mateixa universitat.

Nou comentari