VadeVi
Jaume Giró i Giró Selecte Gran Reserva Brut Nature 2008: les millors bombolles de l’any
  • CA

Jaume Giró i Giró Selecte Gran Reserva Brut Nature 2008

DO Cava

Etiquetat en català

PVP. Aprox. 30 €

Tel. 938 910 165

Web: www.cavagiro.com

Enguany els Premis Vinari han estrenat medalla: el Gran Vinari Escumós, que distingeix l’escumós més ben puntuat al concurs dels vins catalans, tenint en compte que els escumosos participen en diverses categories, que van des dels més joves (mínim nou mesos de criança), fins els “Antigues Reserves” (criança mínima de 50 mesos) o els rosats. And the winner was… aquest Jaume Giró i Giró Selecte Gran Reserva Brut Nature 2008, que l’any passat ja va guanyar la medalla de plata en la seva categoria.

Algú es podrà preguntar: i si l’any passat va guanyar una plata, com és que enguany ha passat a l’or, si és el mateix producte? Doncs justament perquè al ser el mateix producte (mateixa anyada 2008) no és el mateix producte. Quin embolic, oi? Doncs no, és més fàcil del que sembla: un any després del tast de l’edició 2015, aquest cava ha tingut 12 mesos més de criança a l’ampolla, uns 12 mesos que segurament han estat els necessaris per fer-lo pujar un esglaó més en la qualitat. Justament el que necessitava per passar de la plata a l’or, mentre que la majoria dels altres rivals han canviat d’anyada i per tant no han tingut aquest plus de criança.

Es tracta d’un cava procedent d’un dels cellers històrics de Sant Sadurní d’Anoia, Jaume Giró i Giró, que des de 1926 elabora cava a Sant Sadurní d’Anoia, ara en mans de la tercera generació de la família. El Selecte del 2008 ha estat elaborat amb un cupatge de 40 % de xarel·lo, 30% de parellada, 20% de macabeu i 10% de chardonnay i a hores d’ara ja té més de 92 mesos de criança a l’ampolla en contacte amb les mares -els llevats- abans del desgorjat (o degollament segons el DIEC, tot i que al Penedès ningú ho diu així).

Els mèrits del campió

Qui signa aquest article ha tingut l’oportunitat de tastar tots els vins guardonats a les edicions anteriors dels Vinari, així que pot assegurar que si tenen un tret comú és l’equilibri, que és justament el tret que distingeix també aquest Selecte. No és el cava més arriscat, ni potser tampoc el més original. És, simplement, extraordinàriament plaent i equilibrat i alhora complex i elegant.

El color és daurat, com pertoca a un cava de llarga criança, i la bombolla ja es veu a simple vista que és fina i delicada, que no fa una gran escuma a la copa, sinó que es desprèn lentament. A la boca, més que esclatar a la llengua, només hi fa un suau pessigolleig, agradable i gairebé sensual, que sorprendrà per la finor als que estiguin acostumats als caves més joves i agressius. Un altre tret distintiu d’aquest cava és la densitat: sigui per la presència d’un petit percentatge de chardonnay (que fa vins de tacte corpulent), sigui perquè la llarga criança amb els llevats els ha descompost (autòlisi) i li han aportat estructura, el cert és que es un cava d’espatlles amples, sense per això perdre l’agilitat dels corredors d’esprint: té encara una acidesa viva que el fa fresc, cruixent i alegre.

Les aromes són les pròpies dels caves més evolucionats: pa calent, pasta de full, mantega (un croissant dels bons!) i també, poma al forn o pera en almívar, amb una sensació general d’aromes dolces, malgrat l’extrema sequedat en boca, no oblidem que estem davant d’un brut nature estricte.

Aquestes característiques el fan extraordinàriament polivalent, així que tot i que no és el seu ambient ideal, farà feliç qui el tasti en un aperitiu o en una copa a mitja tarda, però potser seria malaguanyat i és millor reservar-lo per acompanyar qualsevol plat que se us passi pel cap, sigui carn o peix, pernil d’aglà o marisc. Això sí: si el menjar no és de qualitat excel·lent, quedarà en evidència davant d’aquest campió de l’harmonia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa