VadeVi
Xavier Albertí: «Girona ja la tenim, ara falta Catalunya»
  • CA

Xavier Albertí, cap de la comissió de Promoció de la DO Empordà, fa 10 anys que treballa per donar a conèixer els vins de la zona. Albertí ha estat testimoni de l’evolució de la DO i de la qualitat i reconeixement dels seus vins.

-Com estava el sector del vi a l’Empordà quan vostè es va incorporar a la DO?

Fa deu anys la majoria dels cellers eren cooperatives que no embotellaven i la filosofia vitivinícola en general era una altra. Amb l’aparició de petits nous cellers i amb l’evolució dels cellers cooperatius els vins de l’Empordà ara viuen una certa efervescència, viuen un bon moment.

-Quan diu un bon moment a què es refereix exactament?

El mercat que en podríem dir de proximitat, el mercat de Girona ja el tenim. Els vins de la DO Empordà es consumeixen força bé i a més tenen presència a la xarxa de restaurants d’alt nivell que tenim a la zona. Ara cal treballar per tenir la mateixa presència a Barcelona i per extensió a Catalunya.

-I la resta del món?

La DO Empordà és la que menys exporta però és perquè el mercat interior, el de proximitat és molt competitiu. Els cellers ho estan fent molt bé igual que tradicionalment el sector de la restauració ho ha fet bé per consolidar el mercat gironí. Per sort, la nostra DO ha gaudit des de fa anys del suport de l’alta gastronomia, que han cregut i promocionat els nostres vins. Com per exemple en Josep Roca (A la foto).

-Però més enllà de la promoció que se’n pugui fer, la qualitat del vi hi ha tingut alguna cosa a veure també…

Sí. La nostra particularitat és la diversitat. Sona a tòpic però en el cas de la DO Empordà és intrínsec. Més enllà de la versatilitat de la garnatxa blanca i la garnatxa negra, també s’estan recuperant la garnatxa roja i la carinyena blanca i la varietat de vins que s’arriben a fer diu molt del nostre sector.

-Quina és l’assignatura pendent de la DO Empordà?

Estem treballant, com deia, per aconseguir consolidar els vins de la DO Empordà a Barcelona i a la resta. Però no cal dir que l’assignatura pendent és més generalitzada, i hauria de ser aconseguir que els vins catalans siguin els més consumits a Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa