El vi que feien els romans era diferent de l’actual. Els romans afegien pega i colofònia, com el vi grec retsina, per impermeabilitzar recipients. També utilitzaven aigua salada o de mar per potenciar el gust i conservar-lo. Per rebaixar l’acidesa, abocaven guix; la mel per endolcir-lo i l’aromatitzaven amb espècies, plantes, flors i fruites.
En l’activitat que proposa el Vinseum commemora que han passat dos mil anys des del 19 d’agost de l’any 14 dC que va morir Octavi August, conegut també com Cèsar August, primer emperador de l’Imperi Romà que completà la conquesta d’Hispània, amb una xerrada-tast a càrrec de Jesús Velacoracho qui parlarà del pas de la Via Augusta pel Penedès, per després fer un tast comentat de 5 vins penedesencs actuals però que, per la seva concepció segueixen la manera de fer dels vins romans.
Octavi August va viure a la ciutat de Tarraco per qüestions de salut durant dos anys. Sota el seu mandat es va dur a terme la reforma de la Via Hercúlia, des de llavors coneguda com a Via Augusta. El seu govern culminà amb un gran període de pau, el qual se’l coneixeria més tard amb el nom de Pax Augusta.
El vi ja hi era a la taula dels romans i, com ho fa ara, convidava a seure amb familiars, amics, i gaudir d’una llarga sobretaula. Un producte que sobrepassa la categoria d’aliment per a convertir-se en tot un símbol cultural: la celebració al voltant de la taula.
Data: 19 d’agost de 2014
Lloc: Terrassa de VINSEUM
Hora: 20h
Durada: 1h 30min (màxim)
Preu: 5€. Amics de VINSEUM: 4€ per persona
Reserves: 93 890 05 82 i [email protected]
Organitzen: VINSEUM i Ajuntament de Vilafranca
Amb la col·laboració de: Mas Comtal, Bodegues Pinord, Sicus

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa