Heretat Oller del Mas
DO Pla de Bages
Producció ecològica certificada pel Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE)
Preu aproximat: 13 euros
L’Heretat Oller del Mas, enmig de les muntanyes de Montserrat, amb un castell medieval del segle X, sembla que surti d’un conte de princeses i cavallers, o que entris en un decorat de pel·lícula. Ric en patrimoni i paisatges bucòlics, és un dels cellers amb més encant de Catalunya que enguany ha estat el guanyador del Premi Vinari Nissan al Millor Vi Ecològic pel Bernat Oller 2014. I també s’ha endut el Premi al Millor Vi Negre de Criança (amb un pas per fusta no superior als 12 mesos), i un dels destacats com a Millor Vi de la DO Pla de Bages. Per si 1.000 anys d’història no han estat res, aquest indret encara té molt a dir.
El “Château” manresà
La tradició vinícola del Pla de Bages existeix des de temps immemorials. De fet, alguns historiadors defensen que el topònim Bages prové del llatí Bacus, el Déu del vi. Qui sap!
El que si se sap és que Oller del Mas compta amb més de 1.000 anys documentats. No sempre tan ben explotats com a l’actualitat, ja que es va acabar de restaurar totalment el castell al 2008, i també es va aixecar un celler modern per elaborar vins de qualitat, un restaurant, un camp de golf, una piscina… Expliquen que va ser un dels llocs per on va passar Sant Ignasi de Loiola, al segle XVI, en el seu pelegrinatge fins a Jerusalem. Potser ara no en marxaria!
D’olles i nobles, l’Heretat en va plena
L’escut i el nom de la casa són força reveladors. El Mas Oller, com era coneguda la finca, està envoltada de boscos i terrers d’argila, molt útils per als negocis dels segles anteriors: l’elaboració d’olles de fang que s’acabaven al forn de fusta. L’escut de la família, així doncs, són tres olles. I de vi sempre se n’ha fet, per l’autoconsum i per a vendre’s a doll. Però ara els seus vins han donat un salt qualitatiu. L’hereu, Frank Margenat, junt amb el seu pare van decidir embarcar-se amb un celler nou per elaborar vins de qualitat, a l’any 2002-2003.
I com és tradició, el nom fa la cosa a l’hora d’anomenar els seus vins. Bernat Oller és el primer vi que elaboren i rep el nom d’un dels avantpassats de la família. Bernat (del segle XIII) fou un historiador i prior general dels carmelites. Un dels primers erudits en marxar a estudiar a París, i mestre en teologia que va ensenyar al palau dels Papes d’Avinyó . Va deixar una gran obra literària que avui es pot trobar a la biblioteca del convent de Manresa. També existeix el vi Arnau Oller, distingit com un dels “Vins de Finca” de Catalunya. I la llista de nobles segueix per quan arribi el moment de treure més vins fins al mercat: Joan, Jeroni, Jaume, Bonifaci i d’altres Oller, són els retrats pintats a l’Edat Mitjana i que es conserven a les parets del castell. Val la pena la visita!
Ecologisme, és clar. Què si no?
“Som ecològics perquè som fills de la terra. I concretament d’una terra de vins”. D’aquesta manera es defineixen a l’Heretat, estimant el que tenen i el que els envolta amb un total respecte pel medi ambient i absolutament compromesos amb el territori. La família Margenat són els actuals hereus de la finca, la 36ª generació, i aposten per l’agricultura 100% ecològica, sense utilitzar productes de síntesi química com els pesticides o herbicides industrials, sinó que apliquen tècniques com l’abonament en verd i el compost orgànic. Tenen la certificació pel Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE) però encara van més enllà, també compleixen amb excel·lència el certificat de la petjada de carboni, sent el primer celler de Catalunya i el tercer de tot el món en les emissions més baixes de carboni (0,7 grams per litre). I no només conreen vinya, també tenen oliveres i cereals. Els Margenat tenen clar que el que ha estat durant segles, ha de continuar sent.
Com és el Millor Vi Ecològic i el Millor Vi Negre de Criança?
Des de la cura de la vinya i en tots els processos, Oller del Mas excel·leix. El control de les vinyes és propi, amb treballs constants i sistemes de control perquè l’equilibri sigui una garantia. Fan quasi tota la verema manual, amb una acurada selecció de raïm perquè la matèria prima sigui la millor. L’elaboració a celler també intenta ser la més respectuosa amb el producte, amb el mínim de sulfits i amb una conservació i embotellament sense tractaments, perquè els seus vins reflecteixin el terrer d’on surten i destaquin per la seva complexitat i elegància. L’enòleg del celler és el Jordi Campreciós i compta amb l’assessorament del prestigiós enòleg francès resident a Galicia, Dominique Roujou.
I partint de la filosofia ecològica i de la màxima qualitat també neix el Bernat Oller 2014. Se seleccionen els millors raïms de merlot (90%) i picapoll negre (10%) de les finques La Bodega vella i La Oliva. Aquests fermenten durant 8 dies amb una temperatura controlada. El most no passa per la premsa i se segueix el procés amb una maceració de 13 dies amb dos remuntats diaris perquè el vi extregui el màxim color i les aromes de la fruita. Després, envelleix en bótes de roure francès (50% noves) durant 12 mesos i madura en ampolla uns altres 12 mesos abans de sortir al mercat.
Així ens arriba a la copa, amb un color roig robí brillantíssim. Com bé escriu el jurat de tast a cegues dels Premis Vinari 2016, impressiona la seva complexitat aromàtica i potència. Ens porta records de fruita vermella -cireres, gerds-, ben madura i marcant frescor tant en nas com en boca. Una feina molt ben feta per collir al punt òptim de maduració del raïm. També hi ha presència del pas per fusta amb unes subtils notes torrades de vainilla, cafè, i balsàmics. Destaca la seva acidesa que ens garantirà un bon envelliment. Això indica que es pot beure ara l’ampolla o guardar-la uns quants anys i que encara conservi la seva frescor. És un vi molt elegant, d’estil bordelès, un magnífic cupatge de merlot, que s’ha adaptat perfectament al clima del Bages, i que s’entén molt bé amb aquest picapoll negre, autòcton i tan escàs.
Amb aquests vins excepcionals, no hi ha dubte que la història dels Oller continuarà per molts anys més.