VadeVi
Recuperació de la cultura d’un territori a través de tines i barraques
  • CA

Des del naixement de la DO Pla de Bages fa ja 20 anys, l’impuls a la viticultura de la zona i la recuperació de varietats ha anat de la mà amb la voluntat de la recuperació cultural a l’entorn del vi i la vinya.

Una de les iniciatives que ja fa set anys que ha estat determinant és el Concurs de Rehabilitació de Barraques de Vinya, que malgrat el seu nom, a més de barraques inclou tines, murs i qualsevol altra construcció tradicional que estigui feta, això sí, amb pedra seca. Això vol dir que les pedres han d’estar unides simplement pel modelat de la forma que les fa encaixar, sense cap material que les enganxi les unes amb les altres.

La pedra seca que és una tècnica estesa a tot Catalunya, en el cas del Bages pren una rellevància especial perquè a finals del XIX es va utilitzar per a la construcció de tines enmig de les vinyes. Un fet veritablement excepcional.

Les tines, uns recipients molt grans per posar el raïm i elaborar el vi, es construïen habitualment prop dels masos, però al Bages, en un moment en què el cultiu de la vinya es va estendre molt i va arribar a llocs remots, la necessitat va obligar a fer un canvi. El transport del raïm des de la vinya fins al celler del mas era una petita odissea per l’orografia i pel cost i per tant va passar a ser més rendible i més pràctic construir tines, enmig de les vinyes.

Ara però, allà on hi havia vinyes hi ha bosc o hi ha camps de conreu i tothom coincideix en què aquestes construccions s’han de protegir, rehabilitar i donar a conèixer. Aquesta és precisament la voluntat del concurs que des de fa set edicions organitza la DO Pla de Bages. Josep Soler, un dels membres del jurat i especialista en pedra seca diu que el concurs el que pretén, més enllà de la recuperació d’algunes peces que també, és sensibilitzar sobre la necessitat de recuperar aquest patrimoni. De fet es calcula que només a la comarca del Bages hi ha entre 2000 i 3000 barraques fetes amb aquesta tècnica de construcció.

Ara mateix aquestes tines es poden veure a través de visites guiades que ofereixen des del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i també a través del web bagesterradevins, amb el suport de la DO Pla de Bages.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa