[fitxatecnica]Consell Regulador de la Denominació d’Origen
ALELLA
Masia Museu Can Magarola
Av. Sant Mateu, 2 – 08328 ALELLA
Tel. 93 555 91 53 – Fax 93 540 52 49
www.doalella.org
crdoalella@doalella.org[/fitxatecnica]Entre la tradició i la modernitat, a Alella les vinyes es deixen bressolar per la brisa marina, mentre esgarrapen terreny i endinsen les seves arrels en uns sòls que permeten un bon drenatge i retenen la radiació solar. Aquesta petita zona ha proveït històricament de vi el mercat de Barcelona, i durant segles ha presidit les taules dels benestants barcelonins. La severa especulació urbanística d’aquesta zona ha obligat a la vinya a allunyar-se de la costa i a enfilar-se cap a les muntanyes. Així dons, sha guanyat en exposició solar i molt particularment en la ventilació marina, característiques que donen lloc a conreus més sans, menys propensos a malures i especialment dotats pel conreu ecològic. La pressió urbanística a l’àrea metropolitana de Barcelona ha reduït la superfície de vinya a una tercera part des que es va crear la Denominació d’Origen, el 1953.

Característiques generals
Un clima plenament mediterrani a la part que voreja la platja conviu amb un microclima més continental a la banda interior. La Serralada Litoral frena els vents i condensa la humitat del mar. Per això, a la zona del Maresme, oberta a la influència del sol i la brisa mediterrània, els vins són suaus i de grau i acidesa moderats. En canvi, a la zona del Vallès Oriental, amb una orientació més obaga i un microclima més continental. Els vins són més àcids i enèrgics.

Els vins
Els vins blancs són els més característics d’Alella, secs o dolços, elaborats amb una suma de varietats diferents. Són lleugers, perfumats i cristal·lins. Destaca la pansa blanca -molt semblant però no igual al xarel·lo-, sovint matisada amb chardonnay o sauvignon blanc. També la garnatxa blanca és força utilitzada.
Els rosats són frescos, aromàtics i lleugers. S’elaboren amb garnatxa, també amb pansa rosada i merlot. Els vins negres són afruitats i suaus, i s’elaboren amb cabernet sauvignon, ull de llebre i merlot.


Els vins blancs són els més característics de la Denominació d’Orígen d’Alella GRÀFIC: AVUI


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa