[fitxatecnica]Consell Regulador del CAVA
Avinguda Tarragona, 24. 08720 – Vilafranca del Penedès
Telèfon: 93 890 31 04 – Fax 93 890 15 67
http://www.crcava.es
[email protected][/fitxatecnica]L’origen del Cava es troba associat a l’esplendor de la viticultura catalana de mitjan segle XIX i a la notorietat que va aconseguir el champagne a finals del segle XVIII. Els estudis de microbiologia de Louis Pasteur aplicats al vi van suposar poder controlar la segona fermentació a l’ampolla, i el descobriment del tap de suro va fer que no es perdessin les bombolles que es produeixen en el vi. Així va néixer el mètode tradicional o champenoise.
La zona de producció del Cava la integren 160 municipis situats en set comunitats autònomes. La majoria d’aquests municipis es troben a la zona vinícola catalana de les comarques de Barcelona (67), Tarragona (52), Lleida (12) i Girona (5).
La comarca vinícola del Penedès, a 40 km al sud de Barcelona, concentra més del 95% de la producció total, en què cal destacar la vila de Sant Sadurní d’Anoia. Les empreses hi elaboren més del 75% dels gairebé 200 milions d’ampolles anuals.

Característiques generals
La zona tradicional del Penedès té sòls molt variats a causa de la diversitat tecnològica i geogràfica. El cultiu de la vinya se situa en la zona central, allunyada del litoral marítim mediterrani i protegida per les muntanyes de Montserrat. Els sòls són calcaris, amb terres de tipus mitjà permeables a l’aigua.
El clima és el típic mediterrani, lluminós i assolellat, amb hiverns suaus i estius que no són excessivament calorosos. Tot això, a més d’una pluviometria moderada que es reparteix durant tot l’any, genera un microclima òptim per a cultivar la vinya i fer madurar el raïm.

Els caves
Les varietats de raïm blanc que es consideren com a principals són: el macabeu, el xarel·lo i la parellada i, a més, també hi ha el chardonnay i la subirat parent ó malvasia de la rioja i dues varietats de raïm negre: la garnatxa negra i el monestrell. Hi ha dues varietats negres més que només s’autoritzen per a elaborar cava rosat: el pinot negre i el trepat.
Des del final d’agost fins al final d’octubre, la verema es fa habitualment de forma manual i el raïm es duu als cellers en caixes de 25-30 kg, o bé en remolcs d’acer inoxidable quan les vinyes no són lluny dels cellers. Només es pot destinar a l’elaboració de Cava el raïm que prové de les varietats autoritzades i de les parcel·les subscrites als Registres del Consell que compleixin la resta de condicions que s’exigeixen.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa