[fitxatecnica]Consell Regulador de la Denominació d’Origen
EMPORDÀ
Av. Marignane, 2 – 17600 FIGUERES
Tel. 972 50 75 13 – Fax 972 51 00 58
www.doemporda.com/
info@doemporda.com[/fitxatecnica]Mar i muntanya, harmonia i duresa. Contrast és la paraula que defineix l’Empordà, la zona vitivinícola més antiga de la península, atès que Empúries és considerada tradicionalment la porta d’entrada per on els grecs van introduir el conreu de la vinya a la península.
La zona de producció de la DO Empordà, situada a l’extrem nordoriental de Catalunya, engloba un total de 48 municipis distribuïts en dues comarques: 35 municipis de l’Alt Empordà i 13 municipis del Baix Empordà, que es delimiten en dues zones separades geogràficament.
La zona de producció de l’Alt Empordà es troba a l’extrem nordoriental de Catalunya, des de la ciutat de Figueres fins al nord a la frontera amb França. La zona de producció del Baix Empordà es troba delimitada al nord pel massís del Montgrí, al sud-oest pel massís de les Gavarres, que forma una plana costanera amb el massís de Begur, i a l’est per la Mediterrània.

Característiques generals
La DO Empordà presenta una gran heterogeneïtat de terrenys, que majoritàriament són de textura sorrenca i pobres en matèria orgànica, idonis per a la producció de vins d’elevada qualitat. Generalment són àcids i estan situats des de nivell del mar fins a un màxim de 260m d’altitud.
El tret climàtic més característic i que afecta els conreus és el fort vent del nord anomenat Tramuntana, que bufa amb ratxes que sovint superen els 120 quilòmetres per hora i que té uns efectes molt beneficiosos pel bon estat sanitari de la vinya.
Per la seva banda, els hiverns són suaus amb poques glaçades i els estius calorosos, temperats per les brises marines. La temperatura mitjana anual està compresa entre els 14 i els 16ºC. La pluviometria es situa al voltant dels 600 litres anuals. Pel que fa a la temperatura i la insolació, la zona empordanesa es situa en la regió III de la classificació Winkler i Amerine, cosa que la fa idònia per al conreu de varietats de cicle mitjà i llarg, i extraordinària per a l’elaboració de vins dolços naturals.

Els vins
L’actual vinyar de la Denominació d’Origen és majoritàriament d’antiga implantació, amb vinyes de més de 30 anys d’edat, circumstància que presenta característiques positives des del punt de vista de la qualitat del producte final ja que és conegut el fet que les vinyes velles produeixen vi de gran qualitat. Paral·lelament en els darrers anys ha sofert una important renovació i millora per tal d’adaptar-lo a les modernes tècniques de conreu i operar un cert canvi varietal.
La gamma de vins empordanesos és molt àmplia. S’hi elaboren vins blancs, frescos i saborosos, a partir de les varietats macabeu, garnatxa blanca i chardonnay.
Els rosats, elaborats amb carinyena, també anomenada samsó o mazuela, i garnatxa, es caracteritzen per un color cirera més o menys intens, una gran personalitat i una aroma delicada, i són frescos i moderats en graduació alcohòlica.
Els vins negres, que actualment representen la majoria de la producció, s’elaboren bàsicament amb les varietats carinyena i garnatxa, que es complementen amb noves varietats que es van introduint, bàsicament cabernet sauvignon i merlot. Són d’elevada qualitat, amb cos, ben constituïts i harmònics, de vegades matisats per una criança acurada.
Una especialitat diferencial de la zona és la garnatxa de l’Empordà, vi dolç natural d’aquesta varietat de raïm, càlid i sedós, unes virtuts que el fan un vi de postres excepcional, juntament amb el moscatell de l’Empordà.


L’Empordà es considera la zona vitivinícola més antiga de la península GRÀFIC: AVUI


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa