[fitxatecnica]Consell Regulador de la Denominació d’Origen
MONTSANT
Pl. Quartera, 6 – 43730 FALSET
Tel. 977 83 17 42 – Fax 977 83 06 76
www.domontsant.com
info@domontsant.com[/fitxatecnica]La DO Montsant és una denominació d’origen jove, però situada en una zona amb una llarga tradició vitivinícola.
En forma d’anella, i amb la major part del territori dins de la comarca del Priorat, llevat d’algunes terres de la Ribera d’Ebre, la denominació d’origen Montsant es defineix com una denominació d’origen nova, moderna i activa.

Característiques generals
L’efecte de les muntanyes, que protegeixen parcialment de la influència marítima, es tradueix en un contrast bastant acusat entre les temperatures diürnes i nocturnes en el moment de la maduració del raïm. El clima és mediterrani amb trets continentals. Aquesta diferència ajuda a elevar el nivell de polifenols per produir vins més consistents. La temperatura mitjana de les mínimes és al voltant dels 7ºC i les mitjanes de les màximes no superen els 20ºC. En general, els hiverns són freds i els estius secs i calorosos. Les precipitacions són escasses i hi ha oscil·lacions acusades de temperatura, tot i que el sud és més càlid.
L’orografia de la DO Montsant és variada, accidentada i abrupta en general, tot i que es torna suau en algunes zones, especialment cap al sud. També les característiques dels sòls presenten una gran diversitat d’orígens i de composició, alternant-se com un mosaic. En els sòls, predominen les terrasses brunes sobre pissarres, i també s’hi poden trobar llicorelles.

Els vins
L’elecció de la varietat depèn del microclima i del tipus de terreny que tinguem a la parcel·la. La forma tradicional de conducció de les vinyes del Montsant és en vas. Encara és relativament fàcil trobar ceps centenaris que, recargolats, han vist el pas de les diferents generacions. Vinyes que en el seu moment no resultaven rendibles però que ara han adquirit un valor molt apreciat pels bons aficionats al vi.
Els ceps tenen un rendiment baix, una característica que defineix els vins d’aquesta zona i que els fa molt preuats. Els vins negres, els més importants en quantitat, s’elaboren amb carinyena, també anomenada samsó o mazuela; garnatxa negra i ull de llebre sobretot, i també, per fer cupatges, amb cabernet sauvignon, garnatxa peluda, merlot, monestrell, picapoll negre i sirà. Són vins de guarda. Els blancs s’elaboren preferentment amb garnatxa blanca i macabeu i, en menor mesura, amb chardonnay, moscatell, parellada i pansal. També s’hi poden trobar rosats i licorosos.


La DO Montsant és una denominació d’origen jove, però situada en una zona amb una llarga tradició vitivinícola GRÀFIC: AVUI


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa