[fitxatecnica]Consell Regulador de la Denominació d’Origen
PENEDÈS
Pl. Àgora, 1 – Apartat de correus 226
08720 VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Tel. 93 890 48 11 – Fax: 93 890 47 54
www.dopenedes.es
dopenedes@dopenedes.es[/fitxatecnica]Una de les regions més riques i diverses de l’Europa vitivinícola i la zona de més producció i projecció internacional de Catalunya és el Penedès, que destaca també per la qualitat dels seus productes i el dinamisme de la seva gent.
El Consell Regulador de la Denominació d’Origen es va fundar l’any 1960. La viticultura començava a representar un paper importantíssim al Penedès, es començaven a establir una sèrie d’empreses que a les seves finques vitícoles elaboraven i embotellaven els seus vins, i començaven a comercialitzar-los. Això donà peu a crear la Denominació d’Origen Penedès: aquesta fundació volia ser simplement el reconeixement a un tipus de producte molt concret, i a més, oferir al consumidor una garantia d’una determinada qualitat zonal.

Característiques generals
Entre la serralada prelitoral catalana i les petites planes de la costa mediterrània, al bell mig de la depressió central, neix i madura la vinya del Penedès, amb una superfície de 1.557 quilòmetres quadrats dividits entre tres zones: el Penedès Superior, el Penedès Central i el Baix Penedès. Els terrenys estan formats per petits pujols que van pujant des del mar fins a Montserrat, passant per petites valls de diferents rius.
La zona de la Denominació d’Origen Penedès disposa d’una gran diversitat de microclimes, conseqüència de la proximitat litoral i de l’altitud, en aquest cas ben variada, ja que pot arribar fins als 700 m. que tenen algunes vinyes i les terres en pendent. El clima és mediterrani, temperat, càlid i suau, amb notables oscil·lacions tèrmiques estacionals. La baixa pluviositat i l’elevada insolació contribueixen a fer del Penedès una zona òptima per al conreu de la vinya.

Els vins
La diversitat de varietats de raïm i de vins és la característica més destacada del Penedès. La major part dels vins del Penedès són joves però de grans qualitats aromàtiques i les seves característiques varien segons l’anyada.
Gran productora de vins blancs, bona part dels vinyars es destinen a l’elaboració de vi base per a la DO cava. Els vins blancs tradicionals són lleugers, aromàtics, alegres i amb poc cos. Els vins d’agulla i els rosats són fragants, amb aroma intensa i persistent.
Els darrers temps s’ha augmentat notablement la producció de vins negres, que tenen cos, són sedosos, aromàtics i equilibrats.


La zona de la DOPenedès té una gran diversitat de microclimes, conseqüència de la proximitat litoral i de l’altitud GRÀFIC: AVUI


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa