[fitxatecnica]Consell Regulador de la Denominació d’Origen
TERRA ALTA

Av. Catalunya, 31 – 43780 GANDESA
Tel. 977 42 12 78 – Fax 977 42 12 78
www.doterraalta.com
info@doterraalta.com[/fitxatecnica]
La vitivinicultura a la Terra Alta té una tradició mil·lenària, tot i que la Denominació d’Origen “Terra Alta” es va crear a l’any 1972. La zona de producció està delimitada per tot el sistema muntanyós que la separa de la depressió del riu Ebre en territori català. Des dels Ports d’Horta – al sud – i les serres de Pàndols i Cavalls – sud-est – , les vinyes van encaixant cap al nord i l’oest amb la variada orografia del territori, sovint emplaçades en terrasses protegides de la erosió pels marges (construccions amb pedra seca).

Característiques generals
Les vinyes s’ubiquen entre 350 i 500 metres d’altitud, sovint en terrasses protegides pels marges de pedra seca. Els sòls són pobres amb matèria orgànica i amb bona capacitat de reserva hídrica. L’elevada insolació, el cerç i la garbinada caracteritzen el clima regional i fan possible una viticultura més sostenible i una maduració excel·lent del raïm.
La variada orografia de la zona de producció incideix també en el nivell de fertilitat dels diferents sòls. Fondalades, planes, bancals i costers donen lloc a diverses condicions d’insolació, humitat, disponibilitat hídrica…, que permeten als viticultors harmonitzar diferents varietats de raïm amb la resta d’elements del terrer de cara l’obtenció del millor vi.

Els vins
Els blancs són vins de color pàl·lid, aroma fresca i un pas de boca ampli i equilibrat. Estan elaborats majoritàriament amb garnatxa blanca (cultivada des del 1647), la varietat vinífera més representativa de la zona. Aquest raïm assoleix en la denominació d’origen Terra Alta tota la seva esplendor en aromes, caràcter, personalitat i matisos. Els negres destaquen pel seu caràcter mediterrani, amb una elevada intensitat colorant i predomini dels aromes de fruita. La singularitat i la qualitat es completen amb els vins dolços naturals, les misteles i els rancis, tots obtinguts a partir de raïms de garnatxa sobremadurats per l’acció natural del cerç que bufa durant la tardor.


La DO de Terra Alta té una orografia molt variada i sòls pobres en matèria orgànica i bona capacitat de reserva hídrica GRÀFIC: AVUI


Nou comentari