[fitxatecnica]Consell Regulador de la Denominació d’Origen
Qualificada
PRIORAT
C. Bassa, 9 – 43737 TORROJA DEL PRIORAT
Tel. 977 83 94 95 – Fax 977 83 94 95
www.doqpriorat.org
info@doqpriorat.org[/fitxatecnica]La zona vitícola que abraça la Denominació d’Origen Priorat es troba ubicada a las vertents pissarroses que s’estenen al sud de la Serra del Montsant, a la part meridional de Catalunya.
Com a conseqüència de la importància que ha adquirit últimament la denominació d’origen, s’estan recuperant antigues vinyes que s’havien abandonat per plantant-hi avellaners, ametllers i olivers, especialment als terrenys de majors pendents i més difícils de llaurar. Actualment hi ha una superfície de 1.725 hectàrees plantades de vinya, tant en sòls aplanats, que permeten el treball mecanitzat, com en la forma tradicional de costers. La Denominació d’Origen de Qualitat Priorat està formada per 85 Cellers elaboradors i uns 550 viticultors.

Característiques generals
La climatologia és brusca i extrema, amb oscil·lacions tèrmiques molt acusades entre el dia i la nit. La geografia d’aquesta zona d’antiga tradició vinícola és espectacular, amb feixes i costers de pendents tan pronunciats que cal construir-hi terrasses per al conreu de la vinya. Els sòls estan formats per pissarres que reben el nom de llicorelles.
Sòl i clima provoquen uns rendiments de raïm molt baixos i doten els vins d’aquesta zona amb una personalitat molt singular.

Els vins
Els Priorat són sobretot negres, elaborats amb carinyena, també anomenada samsó o mazuela, garnatxa negra i peluda, i, en menor mesura, cabernet sauvignon, merlot i sirà. Presenten una graduació elevada, d’aromes molt complexes, carnoses i rotundes. Elegants i originals, gaudeixen de molt bona acollida.
Els vins blancs elaborats amb garnatxa blanca, macabeu i pedro ximénez, els rosats de garnatxa negra i els generosos i rancis completen la producció del Priorat.


La Denominació d’Origen Qualificada Priorat està formada per 85 cellers elaboradors i 550 viticultors GRÀFIC: AVUI


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa