El Pallars Sobirà podria impulsar el conreu de vinya en un futur si l’estudi dels ceps que encara hi queden dóna els fruits esperats. Es tracta d’un projecte impulsat pel Consell Comarcal del Pallars Sobirà i l’Incavi que, de moment, encara es troba a la primera fase: en la prospecció i caracterització de varietats autòctones.
Tècnics del consell comarcal han localitzat, amb l’ajut de pagesos i gent gran de diferents pobles, més d’una seixantena de ceps o parres repartides arreu del territori -des de l’Alt Àneu fins al Baix Pallars-. La majoria són plantes aïllades que es troben en marges de camins o en paratges salvatges. Segons Teresa Dòria, consellera d’agricultura del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, “el record de la gent que feia vi és molt llunyà, els padrins no han fet mai vi però recorden que els seus padrins si que en feien”. El motiu de l’abandó de la vinya és una qüestió que haurà d’aclarir el treball historiogràfic que està iniciant el consell comarcal.
[[frase]]
Els tècnics de viticultura de l’Incavi treballen, per la seva banda, en l’estudi ampelogràfic d’una seixantena de parres i des de l’àrea de biotecnologia se n’estudiarà l’ADN. Es compararà amb diferents bases de dades per, si es pot, determinar-ne la varietat. Segons Carme Domingo, tècnica de l’Incavi, “a finals d’any ja es podrien tenir els resultats d’ADN” i, tot i que per ara no es pot assegurar res, la majoria podrien ser d’abans de la fil·loxera: “creiem que poden tenir més de 100 anys i algunes més de 200, però encara no es pot saber”.
A més de l’estudi ampelogràfic i genètic, caldrà estudiar també en una segona fase del projecte les característiques sanitàries i les propietats enològiques, per determinar si aquestes varietats poden proporcionar bons vins. De fet, segons ha explicat Carme Domingo, l’Incavi ja intentarà fer microvinificacions aquest any.
“Depèn dels resultats de l’estudi intentarem promocionar la vinya al Pallars i recuperar-ne el cultiu”, han assegurat fons del Consell Comarcal. Carme Domingo, per la seva banda, matisa que l’objectiu no és estudiar l’adaptació de varietats ja conegudes sinó descobrir varietats pròpies de la zona i estudiar-ne el seu potencial enològic.
Els tècnics han comptat amb el suport de la gent gran dels pobles FOTO: INCAVI
Els tècnics han recollit una seixantena de mostres FOTO: INCAVI
Tècnics de l’Incavi estudien la vinya al Pallars Sobirà FOTO: INCAVI