VadeVi
Com es forma el jurat de tast dels Premis Vinari 2016?
  • CA

Ester Bachs, ambaixadora del concurs britànic International Wine Challenge“> (IWC), jutgessa de tast en concursos internacionals i col·laboradora del VADEVI.cat, s’encarrega enguany d’organitzar el jurat de tast professional dels Premis Vinari. Bachs destaca que la feina i la formació dels professionals que configuren el panell de tast és molt important per qualificar els vins i aquí en justifica la seva selecció.

– La formació del panell de tast per a valorar els vins recau en tu. En què consisteix aquesta feina?

– El jurat d’un tast a cegues té una tasca molt important per a donar les màximes garanties de professionalitat i rigorositat al certamen. En aquest sentit, el responsable d’aquesta tria ha de seleccionar les persones amb les millors formacions i aptituds de tast, explicar-los amb criteris de màxima homogeneïtat les condicions de les sessions i fer-ne el seguiment, i també és el responsable de tota la informació que generen les puntuacions del panell. Per tant, s’ha de tenir experiència com a tastador sensorial per classificar les mostres, interpretar-les i poder verificar les puntuacions. Enguany, les taules del jurat estaran guiades per vicepresidents que vetllaran pel bon funcionament i les garanties d’homogeneïtat de criteris.

– Qui pot entrar a formar part del panell de tast?

– Totes les persones que tinguin una formació i experiència en el món del vi. Segons si han estudiat enologia o sommelieria tindran diferències de tast, uns tendeixen més a buscar defectes al vi i els altres a positivitzar-lo, això serà una de les coses a homogeneïtzar i a guiar durant l’entrenament de les sessions de tast. Però totes són valoracions molt riques i interessants per analitzar un vi. També és molt important conèixer les tipicitats que és el que més es valora en el concurs, és a dir, les característiques d’una varietat de raïm i com s’expressa en el seu territori, definides per les regulacions de cada DO.

-Sembla difícil controlar possibles desviacions i perfils dels tastadors.

– Sí. Per això totes les tasques des de la selecció a la formació del jurat són molt importants. S’ha de garantir homogeneïtat, però això no vol dir que es repeteixin ni que les valoracions siguin molt desiguals. Si es dóna el cas, la mostra de vi es tasta en diverses sessions o, fins i tot, es repeteix ampolla (sempre a cegues) per assegurar-se de les valoracions.

– Què es valora en cada vi?

– L’aspecte visual, com el color i limpidesa que té; les aromes varietals, les de la fermentació i/o la criança, així com els sabors i sensacions en boca. S’ha d’estar familiaritzat amb el llenguatge de descriure sensacions, moltes vegades condicionades per les experiències i l’entorn cultural on s’ha viscut. La manera més neutra de fer-ho és seguir una fitxa oficial de tast amb puntuacions numèriques i jutjar de forma objectiva les intensitats dels aspectes esmentats.

– Alguna novetat més per aquest any?

– Esperem que moltes que ens permetin descobrir les qualitats dels vins de la collita 2015. Segons ens han informat els elaboradors de tot el territori, ha estat de les millors dels darrers anys i quan se celebrin les sessions de tast dels Vinari, coincidirà amb el llançament d’aquestes primeres ampolles al mercat. Serà molt emocionant tastar-les al concurs.

D’altra banda, hem d’agrair un any més el suport dels patrocinadors i col·laboradors. Monvínic per deixar-nos un espai únic i de luxe per a les sessions de tast, que aquest any es faran totes a Barcelona durant els mesos de maig i juny. I també el suport dels Ajuntaments de Rubí i Vilafranca del Penedès, el primer perquè ens cedirà el Celler de Rubí per a celebrar-hi el tast final i classificatori; i el segon, amb qui organitzem la gala de lliurament dels Premis.

A més, hi haurà cares noves al jurat. Intentarem incloure més perfils de distribuïdors i compradors professionals de Catalunya i de fora de Catalunya perquè puguin descobrir vins i incorporar-los en el seu catàleg. Als interessats, se’ls passarà el contacte dels productors, un cop hagi finalitzat el concurs. Anirem revelant aquestes noves cares a través de la web oficial del concurs i del VADEVI.cat.

Les inscripcions per a participar als Premis Vinari dels vins catalans 2016 estan obertes fins el 6 d’abril i es poden formalitzar seguint aquest enllaç.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa