VadeVi
Carola Sitjas: «Hauríem d’aprendre a mirar el vi, olorar-lo i tractar-lo amb respecte»

Carola Sitjas (Calella, 1990) sempre ha sentit passió pel món de l’hostaleria, ja que els seus pares són els propietaris de “La Quadra”, un restaurant-sala de festes amb més de 50 anys de tradició a la comarca del Maresme. Amb les idees ben clares, va estudiar sommelieria al CETT-UB on ara també n’és professora. Després de treure’s el títol de sommelier, va marxar a Londres per millorar l’anglès i conèixer un altre mercat europeu. Actualment, és la brand ambassador i delegada comercial d’Artadi a Catalunya, i també és membre del comitè de tast de la guia Vinum Nature i de cupatges.cat. Les seves crítiques sobre gastronomia es troben al portal ‘Tast a Tast’ i en col·laboracions a diversos mitjans. Enguany, s’afegeix amb interès al jurat dels Premis Vinari per valorar les virtuts dels vins i escumosos catalans.

-Quan comença a interessar-te el món del vi?

Des de sempre he participat de l’afició per la gastronomia en el meu entorn familiar, així que a mesura que anava triant els meus estudis, em vaig decidir a compaginar Economia i vins amb 18 anys just complerts.

Els primers estudis sobre vins els vaig fer al CETT, de la Universitat de Barcelona. Assistia a molts tastos i fires, vaig viatjar per Europa visitant regions vinícoles i els seus cellers de renom. I paral·lelament, vaig tenir el professor que més m’ha ensenyat de vins i el seu món: en David Molina. Tot això em va encoratjar per anar a Londres a estudiar el Diploma de la Wine & Spirit Education Trust (WSET).

-Per algú que mai hagi assistit a un tast de vins, com li explicaries el que és i què pot aprendre?

Un tast de vins és imprescindible per començar a intuir de què tracta el món del vi! És el primer pas per saber què hem de fer quan tenim una copa de vi a la mà i per gaudir més d’aquest univers. S’aprèn a mirar el vi, olorar-lo i tractar-lo amb respecte encara que sigui d’un preu modest. No es tracta pas d’engolir-lo, sinó tot el contrari. Es tracta de fixar-s’hi, d’aprendre sobre els diferents components que envolten la vinya, de parlar-ne, de conèixer la regió d’on prové, d’interessar-se pel procés d’elaboració, de conèixer les persones que l’han fet, d’assaborir-lo i compartir-lo. Si teniu l’oportunitat, aneu-hi, és la manera de tastar els vins que potser no ens atreviríem a triar en un restaurant o comprar-los…

– Què opines dels Premis Vinari?

Són una bona oportunitat per donar a conèixer els vins catalans i per donar credibilitat als productors que comencen. La seva idiosincràsia els fan una referència pel panorama vinícola català molt important. En la seva curta vida, ja han esdevingut un exemple de metodologia de tast imparcial, vist des de fora, i molt respectats.

– Com a experta, què ha de tenir el vi en especial per a convèncer i donar-li la màxima puntuació?

Les metodologies de puntuació de vins que m’he anat trobant durant els diferents comitès de tasts en els quals he participat poden diferir amb l’aritmètica però no amb les valoracions qualitatives. Excloent subjectivitats, un vi hauria de mostrar equilibri en els matisos, elegància, tipicitat i personalitat. Tant aromàticament com gustativament parlant, els descriptors seran variats però hauran de descriure una complexitat que em deixi un record únic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa