Michael Cooper (Santa Barbàra, Califòrnia, 1978) és el propietari de les botigues “TomeVinos” a Saragossa, sumiller i assessor de cellers que s’incorpora com a jurat als Premis Vinari 2016 i amb moltes ganes de descobrir les singularitats dels vins catalans. També és jurat de vins en concursos internacionals, especialment dels Premis Bacchus i Grenaches du Monde, entre d’altres, i col·laborador en blocs com Spanish Wine and More i el corporatiu de TomeVinos.
Cooper va créixer entre vinyes del Nou Món, en les zones vinícoles de Santa Bàrbara i Santa Maria però és quan arriba a Aragó, el 2003, que decideix emprendre els seus negocis a l’entorn del món del vi –de moment, té dues franquícies de vins- i, fins i tot, ha aconseguit fer realitat una línia pròpia de vins d’autor, “los Vinos del Viento”, de manera molt artesanal i amb gran estima i valor pel territori.
Quan comença la teva passió pel món del vi?
Doncs compartint un viatge amb la meva mare del qual en guardo un gran record! Quan vaig fer 18 anys, vam visitar Itàlia i vam compartir molts vins i menjars. Allà vaig descobrir un gran ventall de sabors, aromes i maridatges que em van encisar i encuriosir per aquest meravellós món del vi.
I com t’hi fiques en aquest món?
Bé, es pot dir que al principi vaig combinar dues de les meves grans passions: el vi amb la producció audiovisual. Però actualment em dedico al 100% als negocis dels vins. Vaig estudiar producció audiovisual, realització i interpretació a la Universitat de Califòrnia (UCLA). Però un cop a Espanya, em vaig adonar que tot i treballar amb la meva productora de vídeo, el vi em cridava amb molta força. Vaig estudiar els cursos d’especialització de sumiller, els de la Wine & Spirit Education Trust (WSET). També vaig començar a col·laborar i escriure sobre vins en blocs i el 2012 vaig obrir la meva primera botiga de vins. Ara ja en tinc dues a Saragossa. I és que el món del vi t’atrapa!
Què penses dels concursos de vins?
Com a tastador i professional del sector del vi considero que els concursos especialitzats són importants pel món del vi i pels consumidors. Hi ha tantes referències de vi de tants països i regions que resulta impossible tastar-los tots. I n’hi ha molts que no val la pena tastar. Per a mi, a la meva botiga només ofereixo una selecció de vins que tasto i que considero que poden agradar als meus clients. I en aquest sentit, els concursos també treballen amb aquesta mentalitat, donen una medalla als vins ben elaborats, sense discriminar per etiqueta o per preu, com que es tasta a cegues no saps d’on és el vi i només el valores per la seva qualitat. Aquestes garanties i confiança per als consumidors que poden conèixer o no els vins d’una determinada regió, doncs, són de les meves valuoses per al sector.
Què esperes del concurs dels Premis Vinari?
Personalment, m’ofereix la possibilitat de conèixer altres experts i professionals del món del vi, en concret, especialistes de les DO catalanes i poder aprendre d’ells, compartir opinions sobre els vins, entendre millor les anyades i les qualitats. Els Premis Vinari són el màxim referent dels vins catalans, reunint el màxim nombre de vins a tastar, cosa que el fa molt interessant i una fantàstica oportunitat per tastar l’actualitat i varietat de les regions vinícoles catalanes. Estic molt content de poder aprofitar enguany aquesta oportunitat.
I pel sector del vi, quins avantatges els destaques?
Els Premis Vinari tenen la particularitat de ser un concurs especialitzat en les DO catalanes. Això és molt útil per als cellers d’aquestes regions i pels consumidors interessats en vins catalans perquè es poden posar al dia de tot el panorama català i els demostra quins productors estan treballant molt bé i quins són vins excel·lents.
Tu també ets elaborador de vins, concretament dels “Vinos del Viento”. Com ha estat l’experiència de decidir la zona per elaborar la teva línia de vins més personal?
“Vinos del Viento” neix amb la idea de recuperar varietats autòctones d’Aragó i crear vins amb molta personalitat. La majoria s’elaboren a la DO Carinyena, al poble de l’Aguarón. Però també vaig elaborar un monovarietal de garnatxa a Somontano, i ara em poso amb un projecte de garnatxa negra a Campo de Borja, recuperant unes vinyes de més de 85 anys. És un goig poder fer tota l’elaboració i experimentar amb el producte de proximitat. Per exemple, he fet un monovarietal de carinyena amb 24 mesos de criança; un altre que és un cupatge de garnatxa, sirà i carinyena per acostar-me a l’estil de Côtes du Rhône; un altre amb assemblatge de garnatxa peluda i garnatxa negra per entendre el comportament d’aquests varietals, etc. Així vaig treballant, degustant i entenent les zones. Procuro trobar noves expressions dels raïms locals a les diferents denominacions d’origen d’Aragó que són les que tinc més a prop i que agradin als meus clients.