Amb emoció, el nét de Ramon Roqueta ha pujat dalt de l’escenari a recollir el premi per al seu avi. L’ha recollit i l’ha dut fins a donar-li en mà al premiat, que té 90 anys. “Tant de bo la meva generació es conservi tan bé com el meu avi, el seu secret és la passió”. Emocionat, Ramon Roqueta ha explicat que “sóc aquí al món per vosaltres, i us dono les gràcies”.

Poques nissagues al món poden presumir de tenir documentada la seva tradició vitivinícola des del segle XII com ho pot fer la família Roqueta, que des d’aleshores sempre ha estat al capdavant de la casa pairal de Santa Maria d’Horta d’Avinyó. I potser per això poques persones estan tan íntimament relacionades amb el món del vi com ho està Ramon Roqueta Roqueta, nascut a Manresa l’any 1925. Així que no s’ha de veure com una simple anècdota el fet que les seves inicials, RRR, hagin donat nom a uns quants milions d’ampolles de vi que van substituir el vi a doll al consum popular.

En una entrevista l’any 2010 explicava que quan va tornar al Bages amb divuit anys després d’estudiar a Barcelona, va dir al seu pare: “Jo vull seguir el que has fet tu tota la teva vida: vendre vi”, i afegia: “aleshores vaig anar buscant aquella autenticitat de la terra i de la vinya”. A la mateixa entrevista, després d’expressar el seu orgull per la tasca desenvolupada pel seu fill Valentí, qui aleshores dirigia l’empresa familiar, deia, amb evident satisfacció: ”I ara ja hi ha també el seu fill [Ramon Roqueta Segalés] que quan el seu pare li va preguntar, va dir que també volia seguir amb la tasca familiar”. I Ramon Roqueta Segalés ja és, des d’aquest 2015, el director general del grup Roqueta.

Seguint l’empremta dels seus avantpassats, Ramon Roqueta Roqueta va fer-se càrrec de l’empresa familiar l’any 1963. Els seus anys al front del celler varen traduir-se en una gran expansió de la marca i l’establiment d’una xarxa de distribució per tot l’Estat, fins que a finals dels anys 70 va cedir la posició al seu fill Valentí, qui finalment va poder veure reconeguda oficialment la DO Pla de Bages el 1995 i en va ser el primer president.

Com ell mateix explica, Ramon Roqueta Roqueta va fer arribar els vins que comprava als pagesos de Rajadell i Fals, al Bages que tant estima, fins a “indrets tan llunyans com Sant Sebastià”. Ell va obrir un camí per al vi català que a hores d’ara fa la volta al món.

Nou comentari

Comparteix