VadeVi
Andrew Ashurst: «El vi català és únic i l’anglès ens permet explicar-ho al món»
  • CA

És nascut a Plymouth, al sud-oest d’Anglaterra, però fa anys que està instal·lat al Penedès, on hi va arribar amb només 12 anys per jugar amb l’equip de Hockey patins de Vilafranca. Andrew Ashurst devia quedar enamorat dels seus paisatges i s’hi va quedar.

Es va llicenciar en Filologia anglesa i al 2003 va obrir la seva pròpia acadèmia, Sant Paul’s English Academy, on oferia classes particulars d’aquest idioma. Amb el temps, s’adonà que aquest aprenentatge podria ser una bona eina per als elaboradors, comercials o treballadors d’empreses vitivinícoles. Un país elaborador de vins com Catalunya podia millorar la seva presència a l’exterior, ja fos assistint a fires internacionals o simplement millorant en l’àmbit de l’exportació, si tenia un millor coneixement d’aquest idoma. En aquell moment, el projecte agafava un nou caire i es convertia en certa manera en una eina per a millorar la presència de vi català al món. En paral·lel, l’Andrew s’anava formant en viticultura a través de cursos com la Introducció a la viticultura de la UC Davis de Califòrnia; l’Anàlisis Sensorial de Vins i Caves a l’INCAVI, classes a l’Outlook Wine i al WSET, del qual ja va pel nivell 3.

Així fou que la formació Wine Aspects inaugurava les classes al 2009 amb un curs específic per a elaboradors. Wine makers oferia el coneixement i el llenguatge necessari perquè un elaborador es pogués defensar davant una persona anglòfona. Assistir a un d’aquests cursos permetia aprendre com li’n diuen, en anglès, a les varietats de raïm, quines són les característiques del terroir on creixen o quins són els mètodes que s’utilitzen per a l’elaboració.

Riedel és una de les empreses patrocinadores dels cursos

Un parell d’anys més tard, la formació s’ampliava per a elaboradors de vins escumosos; i al 2013 s’oferien les primeres classes per a tastadors professionals. Quines són les aromes del vi i com descriure-les centraven la formació d’aquest English for Wine Tasters. Des del 2015, a més, aquest tipus de formació s’ha apropat també als aficionats o amants del vi a través del curs English for Wine Lovers. En aquest cas, s’ofereix un recorregut més global pel sector, centrant-se en la terminologia i metodologia d’un tast de vins; adentrant-se en diverses zones productores de vi de l’Estat espanyol; i detallant les característiques d’algunes varietats de raïm i del procés que segueix aquesta fruita fins a convertir-se en un bon vi. Tota la teoria que s’aprèn durant les classes es complementa amb el tast de diverses referències de vi representatives de que s’està estudiant.

“Es tracta d’una formació rigorosa i precisa, ben adaptada a cada tipus de públic que en fa demanda”, explica el professor. “Som un país ric, ple de matisos i amb diferents tipicitats que ens fan únics i exclusius, i això hem de ser capaços d’explicar-ho aquí, però també fora quan sortim a l’estranger”. I afegeix: “Per això és important saber anglès, perquè pot obrir moltes portes al vi català i posicionar-lo al món”, continua. “El país amb el millor restaurant del món també és un gran elaborador de vins, fet amb molts estils diferents. I hem de poder explicar-ho per tot arreu”, conclou Andrew Ashurst.

English for Wine Aspects té programades diverses sessions i cursos de formació arreu del territori. Els interessats en inscriure’s o en demanar més informació, poden fer-ho a través de la seva pàgina web.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa