VadeVi
Neix al Moianès la primera escola de tracció animal moderna

La primera escola de tracció animal començarà les classes a finals de gener. Al seu capdavant, en Bernat Torras, president de l’Associació Catalana de Tracció Animal, qui ja fa temps que cultiva i fa treballs al bosc d’aquesta manera i té clar que fer-ho té avantatges. Considera, i així ho comparteix amb l’ACN, que és una forma de cultivar que respecta més el sòl i, a més, en ple context de canvi climàtic, permet reduir l’ús de combustibles fòssils. Per altra banda, l’existència d’animals de treball manté “net” el sotabosc, un factor clau per a la lluita contra els incendis forestals.

Tracció animal
Torras guiant el cavall a la finca | Foto: Laura Busquets, ACN

Vint-i-tres races de tracció animal a França

Per Torras, tornar a la tracció animal no és fer “un pas enrere”, i recorda que al món hi ha molta gent que no ha deixat mai de cultivar així. “No cal anar molt lluny. A França tenen 23 races de tracció animal“, assegura. De fet, segons explica, allà fan servir els animals per múltiples tasques, des del manteniment de platges a la recollida selectiva d’escombraries o, fins i tot, per al transport escolar.

L’Enric Esteve té una petita finca a Castellterçol, al Moianès, i fa agricultura ecològica. Fins ara han treballat amb maquinària, però això li planteja dubtes: “Estem fent horta ecològica perquè no tirem pesticides ni productes químics, però llavors entrem amb tractor a treballar?”, es pregunta. “T’adones que treballar amb animal no és un pas enrere i menys per a nosaltres. Fer-ho és ser molt més respectuosos amb la nostra manera de pensar, de fer, a escala ecològica, sostenible i mediambiental”, assenyala.

Els animals que s’entrenen per fer tracció també poden extreure troncs del bosc | Foto: Laura Busquets, ACN

De moment, a la finca han comprat una euga amb la visió de fer-la servir perquè els ajudi amb els treballs al camp, però s’han adonat que no és fàcil i que els cal aprendre com manejar-la. De fet, Bernat Torras va normalment a la finca d’Esteve a fer-li alguns treballs amb els seus cavalls. Ara Esteve es planteja ser un dels futurs alumnes de l’escola de tracció animal moderna i poder operar pel seu compte.

El centre, que tindrà disponibilitat per a una dotzena d’alumnes, combinarà la teoria -162 hores- amb la pràctica -120 hores-. El pla formatiu contempla mòduls sobre alimentació, cures i sobretot una part important de maneig bàsic per aprendre a comunicar-se amb els èquids i aprendre el seu llenguatge (cavalls, però també burros o vaques) i pràctiques de maneig en àmbits tant d’horta, com extensiva, bosc o transport. Torras explica que des que van obrir les inscripcions han rebut moltes sol·licituds per a dotze places. El període estarà obert fins al 27 de novembre.  

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Sup Marcos a novembre 20, 2022 | 10:48
  Sup Marcos novembre 20, 2022 | 10:48
  En vez de evolucionar hacía dejar de explotar a los animales, retrocedemos para seguir explotándolos, que clase de mente puede atraerle en la actualidad esta crueldad del pasado.
  • Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a novembre 21, 2022 | 16:23
   uno que vive en Tabarnia novembre 21, 2022 | 16:23
   tivaras tu?
   • Icona del comentari de: Sup Marcos a novembre 21, 2022 | 16:46
    Sup Marcos novembre 21, 2022 | 16:46
    A los de tabarnia les es imposible evolucionar. Se encuentran cómodos en su incultura.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa