VadeVi
Vins Can Majoral: on la viticultura ecològica va ser abans que tot
  • CA

“El meu pare sempre diu que la primera documentació oficial que van tenir com a celler era el que certificava que feien viticultura ecològica, abans i tot que els permisos per embotellar, per exemple. Vam ser el tercer celler en tot l’Estat en fer-ho”, assegura Mireia Oliver, enòloga i responsable de màrqueting del celler familiar Can Majoral.

Eren els anys 90 i ni s’ensumava el boom que viuria el vi a Mallorca. Es posaven les bases legals i oficials, administrativament parlant per tirar endavant un projecte que havia començat l’any 1979 quan es van sembrar les primeres vinyes per produir.

Andreu Oliver i Mireia Oliver en un moment de l’entrevista

Ara Can Majoral és tota una institució en el món del vi a Mallorca i especialment a la Denominació d’origen Pla i Llevant, una de les dues de l’illa. Un celler familiar que ha anat creixent des d’aleshores i que en paral·lel amb les pràctiques i la filosofia del respecte per la natura ha treballat fort per la recuperació de les varietats autòctones.

El responsable de viticultura i d’enologia del celler és Andreu Oliver, cosí de la Mireia que explica que l’any 2000 es van deixar de plantar varietats foranes, “tot i la dificultat que suposa que se n’autoritzin de noves”. Recorda, que per exemple el giró, va haver de passar un tràmit de 15 anys fins que finalment es va autoritzar.

Ara treballen amb la giró, varietat recuperada per Toni Gelabert o amb la gorgollassa un èxit del Celler de Can Ribas (un dels tres més antics de l’Estat) a més de la callet, manto negra, o prensal blanca i amb la resta de varietats foranes que ja tenien a les 17 hectàrees de vinya del celler, com el cabernet sauvignon, l’ull de llebre, viognier, etc.

La majoria dels seus vins són monovarietals i aposten fort per la qualitat, “tant, que si un any considerem que el resultat no arriba a les expectatives que hi teníem posades, el vi no surt, i no passa res, perquè treure un vi que no està a l’alçada ens perjudica”, diu Andreu Oliver.

L’experimentació també està l’ordre del dia. “Ara en diuen microvinificacions” diu Oliver, “però nosaltres fa anys que microvinifiquem perquè el món del vi és canviant i ho volem provar tot, ja sigui amb varietats noves que plantem a un petit terreny experimental, com amb elaboracions singulars”.

Andreu Oliver, responsable d’enologia de Can Majoral

Quan van començar feien 5.000 ampolles i ara arriben a les 80.000 i des de fa uns anys estan decidits a obrir les tasques relacionades amb el procés de fer vi a tothom.

És per això que aquest cap de setmana i com ja fa un temps han fet la verema col·lectiva. Oliver explica que són una mena de cercles concèntrics: “la primera verema la feim els membres de la família, unes 20 persones, i ens encarregam de la part més delicada, un segon cercle és el que està format per pagesos amics que saben veremar, i finalment el tercer cercle, segurament el més divertit, és el que està format per tothom qui vulgui, algun any hem arribat a ser 200 persones i el vespre són capaces de veremar-te 10.000 quilos de raïm en mitja hora. Un cop acabat fem aparèixer un DJ enmig de la vinya, i sopem tots fent festa”.

Ara mateix un 80%de la seva producció es consumeix a Mallorca, mentre un 20%es dedica a l’exportació. Oliver assegura que el seu mercat natural és l’illa però “no podem deixar de mirar cap enfora perquè la situació és molt canviant”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa