El vi català necessita un suport especial per a la seva promoció comercial. Avui, sovint triem per als nostres àpats vins d’altres indrets del món que no superen en qualitat als vins que fem a Catalunya. Els nostres vins són uns desconeguts encara per a gran part dels catalans. Només la feina feta pels consells reguladors de les denominacions d’origen ha aconsseguit pal•liar en part aquest desconeixement.
El suport a la distribució és fonamental per tal que els nostres vins i caves estiguin presents en les cartes de vins de tot el món. Catalunya tot i ser una de les zones amb una tradició vitivinícola més antiga d’Europa i haver fet molta feina per a l’exportació dels seus vins i caves, té encara molt camí per recórrer.
En aquest sentit, els recursos provinents de l’OCM del vi en matèria de promoció exterior, segurament no seran suficients per aquesta tasca. Malauradament, el Govern de Zapatero en té part de culpa. La reforma de l’OCM del mercat vitivinícola aprovada el desembre de 2007 representa per Espanya una pèrdua anual del 32% de les ajudes rebudes en els anys anteriors. En el període 2009-2015, Espanya rebrà només 313 milions d’euros anuals, enfront als 464 milions que vàrem rebre durant el període 2001-2008. Durant l’época del Govern del PP, Espanya es va situar al capdavant dels ajuts rebuts d’Europa pel sector del vi.
Aquest fet posa de relleu la importància de tenir bons negociadors a Europa, de tenir un govern que tingui un pes a Europa i que sigui respectat pels socis europeus. Espanya ha perdut amb Zapatero les bones aliances que el Govern del PP havia construït a Europa i això perjudica especialment al sector agrari espanyol en les negociacions.
Hem d’evitar que un Govern que negocia malament a Europa comprometi el futur del vi català i espanyol. Si continuem amb aquest Govern que no defensa els nostres interessos a Europa, un Govern que no és fort a Europa, els únics ajuts que rebrem de la Unió seran per arrencar les vinyes catalanes.
Aleix Vidal-Quadras
Candidat del PPC a les Eleccions Europees