[fitxatecnica]Abadal Rosat 2008.
Bodega Masies d’Avinyó.
DO Pla de Bages.
Pvp. Aprox. 7,30 €.
Etiquetat en català.
Tel. 938 757 525[/fitxatecnica]Així com pel raïm blanc, van poder treballar amb aquesta varietat local, que conviu al celler amb el chardonnay i el sauvignon blanc, per al raïm negre van haver-se de decantar per les varietats foranes com el cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot o sirà.

La varietat negre majoritària al Bages havia estat la sumoll, de gra gros, pell gruixuda de difícil maduració i amb poca acumulació de color, i aquestes característiques la descartaven per a elaborar vins negres moderns, intensos, madurs i concentrats. Malgrat tot, la van cultivar i estudiar per afinar en el conreu i l’elaboració fins assolir vins d’un bon nivell i amb l’afegit de la tipicitat local.

L’any passat van presentar el primer vi fruit d’aquest treball, el rosat del 2007, que combinava amb el cabernet sauvignon majoritari, un 15% de sumoll. Enguany aquest percentatge ha pujat fins el 20%, senyal que l’experiencia va ser bona.

Per a Joan Soler, enòleg del celler, la incorporació de la Sumoll en el cupatge del rosat ha enllaçat amb la filosofia de la bodega: “durant anys s’ha buscat una identitat que connecti amb les característiques de la viticultura de la zona, amb quelcom autèntic”.
[[frase]]
Una identitat que segons Joan Soler és imprescindible desenvolupar a la vinya: “les varietats de fora són un canal d’expressió de les diferents zones, ja que maduren de forma diferent en els diferents llocs del món. Malgrat això, i des de fa anys, tenim plenament recuperada la picapoll i hem realitzat interessants treballs amb la mandó i la sumoll que ja comencen a donar els seus fruits. Sens dubte, l’aposta per la biodiversitat ve a ampliar el ventall de sensacions i de divertiments pel consumidor”.

Aquest del 2008 és un rosat de color de maduixa de poca intensitat comparada amb altres rosats moderns on domina el cabernet sauvignon, potser per la influència del sumoll o per un sagnat ràpid del most, que hauria agafat poc color de la pell del raïm. Les aromes són riques i potents, l’habitual cirera madura dels cabernet rosats, a la que s’afegeix la maduixa àcida (la que copien les aromes dels xiclets) amb un rerefons lleument herbaci, de fenc i fins i tot balsàmic, amb notes de resina de pi. A la boca, fuig dels rosats potents, que hi ha qui troba feixucs, i és fresc, amb només el punt llaminer just. Si de cara al bon temps no us voleu arriscar a patir un arròs amb una sangria d’aquestes dolces per als estrangers, penseu en aquest vi, no us decebrà.


Enguany, l’Abadal rosat incorpora un 20% de sumoll al cupatge FOTO: VADEVI.CAT


El sumoll acompanya el cabernet sauvignon FOTO: VADEVI.CAT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa